Szent György nap

2024.04.30. 15:30

Huszonhetedik alkalommal hajtották ki a szürkemarhákat a Csíkvarsai-rétre

A hétvégén kihajtották téli szállásukról a szürkemarhákat a csákvári Csíkvarsai-rétre, ahol egészen a téli időjárás beálltáig vonulnak majd egyik legelőhelyről a másikra a mintegy száz hektáros területen.

Borsányi Bea

A Pro Vértesnél 1997 óta tartanak szürkemarhákat. Nekik is ünnep a kihajtás

Fotó: Némedi István

- Idén nagyon korán tavaszodott, így igazán jó fűre hajtottuk ki az állatokat. Amióta létezik nálunk szürkemarha állomány, ilyenre még nem volt példa – mondta el kérdésünkre Viszló Levente, a Pro Vértes Nonprofit Zrt. és Közalapítvány elnöke. 

Összesen 415 állat ment ki, közöttük 135 borjú és mivel az állományban élethosszig tartják a marhákat, ezért akadnak közel 20 éves példányok is. A tehén növendékek közül néha vágnak is, de alapjában véve az állományt nem a húsukért tartják az alapítványnál, hanem tájfenntartó szerepük miatt. – A szürkemarhák a legeléssel hozzájárulnak annak a növényzetösszetételnek a kialakulásához és fenntartásához, ami a Csíkvarsai-réten élő állatok számára ideális. Ez része a terület kezelésének, amit a táj adottságainak megfelelően alakítottunk ki az évek folyamán. Ennek köszönhető, hogy olyan madárfajok tértek ide vissza, amelyek Dunántúli viszonylatban ritkaságnak tekinthetők, pl. a szalakóta, a kígyászölyv, különböző sasok, vagy a fekete gólya – tette hozzá Viszló Levente. 

A hatjtásban résztvevő csapat
Fotó: Némedi István

A szürkemarhák ma már jól ismerik a területet, hiszen ez volt a 27. kihajtás, így jól tudják, hol vannak a számukra megfelelő legelőkertek. A kihajtásban – ami mindig Szent György naphoz kötődik és ami ünnep az állatoknak és a hajtóknak egyaránt - a Pro Vértes természetgazdálkodási ágazat munkatársai vettek részt. A szürkemarhák egészen a téli időjárás beálltáig kint legelnek majd. A Csíkvarsai-rét melletti Forrnapusztán régen Miklós napkor hajtották be az állatokat, de ma már ezt az időjárás függvényében döntik el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában