2024.05.12. 15:00
Akácvirágból szörpöt? - mutatjuk a receptet
Nagyon sok ehető virág van a kertünkben, de sajnos, legalább ugyanennyi mérgező növény is, legyünk nagyon elővigyázatosak - hívja fel a figyelmet a mindmegette.hu.
Az ehető rózsaszín, lilás virágú rózsás akác amatőrök számára könnyen összetéveszthető a gazdag virágzatú lila akáccal
Fotó: Sinkó Viktória / Feol.hu
Az akác esetében például komoly veszély leselkedik ránk: az ehető rózsaszín, lilás virágú rózsás akác (Robinia hispida) amatőrök számára könnyen összetéveszthető a gazdag virágzatú lila akáccal (Wisteria sinensis), ami viszont súlyosan mérgező! Tehát ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor csak a fehér akácot vigyük be a konyhába, abból készítsünk szörpöt vagy különleges édességet.
Minden kertben és útszélen hajladozó virággal bánjunk nagyon óvatosan, csak azokat fogyasszuk el, amelyeket biztosan felismerünk, és tudjuk, hogy nem mérgezőek.
Pár súlyosan mérgező gyakori kerti növény:
Angyaltrombita, aranyeső, díszpipacs, farkasalma, gyöngyvirág, héricsek, hunyorok, kecskerágó, kikerics, kökörcsin, leander, szarkaláb, tiszafa.
Pár ehető virág a kertben:
Árvácska, gyermekláncfű, ibolya, körömvirág, hibiszkusz, levendula, sarkantyúka, rózsa, zsálya.
(Forrás: mindmegette.hu)
Az akácvirágszörp hozzávalói:
- 4-5 nagy marék akácvirág
- 1 kezeletlen citrom
- 20-30 dkg cukor
- pár mentalevél
Elkészítése:
- Nagyon alaposan lerázogatjuk az akácvirágokat, nehogy szemét vagy bogár maradjon benne. Belerakjuk egy 3 literes befőttesüvegbe.
- Megmossuk a citromot, felkarikázzuk, rászórjuk.
- Ízlés szerint teszünk hozzá egy-két levél mentát (tényleg keveset, mert egyébként elnyomja az akác ízét).
- Öntünk rá másfél liter vizet. Hideg helyen hagyjuk állni két napot.
- Szirupot főzünk a cukorból és két deci vízből.
- Leszűrjük a virágos vizet, összekeverjük a cukorsziruppal. Hűtőszekrényben tároljuk.