A számítástechnika hőskora

2024.06.30. 20:30

Most először tartották két helyszínen a fülei retro számítógépes kiállítást (galéria)

Ahogyan azt korábban megírtuk, a hétvégén kilencedik alkalommal szervezték meg a Bacsis Retro Számítógép Kiállítást, amely az eddigieknél is bővítettebb szórakozást ígérve várta a PC-k szerelmeseit. Szombaton délelőtt 10 órától este 20 óráig, vasárnap pedig szintén délelőtt 10-től késő délután 18 óráig lehetett megtekinteni a kiállítást.

Fotó: Kovács Patrik

Vasárnap a 10 órás nyitás előtt érkeztem meg a fülei Petőfi Sándor utca 12-es szám alá, a rendezvény helyszínére. Belépve a tornateremben kialakított kiállításra elakadt a lélegzetem is: a teljes 800 m2-es területen a 80-as évektől kezdve a számítástechnika hőskorának legjava került a szemem elé.
Szombaton megközelítőleg 700 és 800 fő közti volt a látogatószám, ez vasárnap újabb 500-al bővült.

Fotó: Kovács Patrik

A főszervező, Orsovai „Bacsis” Sándor vezetett körbe a kiállításon, minden típusú kiállított eszközről említett pár szót. Magyarország, hovatovább Közép-Európa legnagyobb számítógépes kiállításán bármely korosztály megtalálhatja a neki tetsző, akár nosztalgikus bájjal rendelkező eszközöket. Legyen szó hagyományos PC-ről, laptopokról, konzolokról, különböző komponensekről vagy komplett telefonközpontról, náluk mind-mind megtalálhatóak.

Bacsis a legelső kiállítást még egyedül csinálta, mára már 60 fős stábbal dolgozik, mindegyikőjük hobbiból csinálja az egészet. Az épület bal szárnyán a 80-as, 90-es és 2000-es évek PC-it lehetett látni laptopok és asztali gépek formájában és azok evolúcióját. Mellette középen olyan konzolokat lehetett kipróbálni, mint Vectrex vagy Atari, illetve egy makettkiállítás is helyet kapott. Még lézerdiscet is láthattam, amely nem hogy Magyarországon, de egész Európában nem volt elterjedt, csak Japánban és az Egyesült Államokban. Mögötte egy egész videókártyákkal borított asztal fogadott, mellette pedig a videójáték-gyűjtemény, közte a 90-es évek egyik legendás játéka, a Doom sorozat második epizódjának dedikált példánya, melyet a designer, John Romero írt alá.

Fotó: Kovács Patrik

Minden kiállított eszközt kézbe lehet venni a „mindent a kéznek” elven értelmezve, lopás még a kiállítás történetében nem történt.

Az esemény jobbára a 30-as, 40-es korosztálynak szól, de próbálják a fiatalokat is megszólítani, ennek eredménye a külön PSP-állomás.

Klasszikus Sega eszközöktől kezdve a Nintendokon át a 8 bites gépeken és a csodálatos Commodore gépekig bezárólag mindent meg lehetett csodálni az épület jobb szárnyán, a bejárattól rögtön balra pedig alaplapos szekciót találhattunk.

Külön telefonos szekció és egy komplett telefonközpont is megtalálható volt a bejárattól jobbra, emellett vannak olyan kiállított gépek, melyek nem kipróbálhatók, viszont remekül néznek ki és hangulatosak.

Fotó: Kovács Patrik

Egy Silicon Graphics gépet is lehetett használni, amely azért különleges, mert a fentebb említett Doom másik főfejlesztője, John Carmack egy ilyen gépen írta meg a 90-es évek másik legendás játékát, a Quake-et, emiatt ezen a gépen csak Quake-el lehetett játszani.

Az épület bal felső részén gázplazma kijelzős gépeket lehetett látni, amelyek az első laptopok voltak, körülbelül 5 kg-ot nyomnak és nem tartalmaznak akkumulátort.

Most először étkezésre is volt lehetőség, a tornatermen kívül egy büfékocsiból lehetett vásárolni és bevinni a szükséges kalóriákat. Innen pár perc sétára van az esemény másik helyszíne, amely először fordult elő a kiállítás történetében. Itt szimulátorban is versenghettek a kilátogatók, továbbá újabb számítástechnikai csodákat lehetett szemügyre és kézbe venni. Egyedileg összeépített PC-k, melyek az adott kor abszolút csúcstermékeiből lettek összeépítve az épület közepén pompáztak. Próbálnak a kicsikre is gondolni, így amíg a családapák szórakoznak, addig például a kislányoknak is helyeztek el egy külön helyet, ahol pónizni és babázni tudnak. A kiállítás megépítése 1 hétbe telik, az összerakás pedig 1 napot ölel fel.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Volt példa olyanra is, hogy pár fanatikus sátrazva várta a kiállítást, Bacsis elmondása szerint lassan kezd az egészből egyfajta fesztivál lenni. Jó pár évvel ezelőtt még úgy volt vele, hogy ezt a kiállítást nem lehet már tovább fokozni, most már viszont látja, hogy rengeteg potenciál van ebben, hiányzik még például a rádió- vagy a TV-kiállítás.

A kiállítás hatalmas és hiánypótló élmény, elképesztő gyűjteménnyel lehet találkozni és könnyen el lehet akár egy egész napot itt tölteni úgy, hogy nem próbál ki az ember mindent. Nem csak a számítástechnika szerelmeseinek ajánlom az eseményt, hanem bárkinek, aki szeretne egy emlékezetes napot/hétvégét szerezni magának egy szervezőcsapat társaságában, akik imádják, amit csinálnak.

Bacsis és csapata, így tovább!

 

Szerző: Kovács Patrik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában