Nem ajánlott

2024.07.14. 19:00

A hőségben történő alkoholfogyasztás káros hatásai

Globális szinten az emberek a korábbinál ugyan kevesebb alkoholt fogyasztanak, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben ismertetett jelentése szerint ez a csökkenés túl lassú. – írja társoldalunk a duol.hu.

Feol.hu

A nyári kánikula idején sokan vágyunk egy hűsítő italra, és a sör, vagy más alkoholos italok gyakran tűnnek jó választásnak a forróságban

Forrás: Illusztráció / pexels.com

A nyári kánikula idején sokan vágyunk egy hűsítő italra, és a sör, vagy más alkoholos italok gyakran tűnnek jó választásnak a forróságban. Azonban az alkohol fogyasztása, különösen nagy melegben, számos egészségügyi kockázattal járhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért érdemes elkerülni az alkoholfogyasztást kánikulában, és milyen hatásai lehetnek a szervezetre.

Alkohol és dehidratáció

Az alkohol, különösen a sör, diuretikus hatású, azaz fokozza a vizeletkiválasztást. Ez a hatás megnövekedett folyadékveszteséget okoz, ami a kánikulában különösen veszélyes lehet. A nagy melegben a test amúgy is több vizet veszít izzadás útján, így az alkohol által kiváltott további dehidratáció gyorsan kiszáradáshoz vezethet. A dehidratáció tünetei közé tartozik a fejfájás, a szédülés, a fáradtság, és súlyosabb esetekben a hőguta is kialakulhat.

Elektrolit egyensúly felborulása

Az izzadás során nemcsak vizet, hanem elektrolitokat, például nátriumot és káliumot is veszítünk. Ezek az elektrolitok elengedhetetlenek a szervezet normális működéséhez, beleértve az ideg- és izomműködést. Az alkohol tovább rontja az elektrolit egyensúlyt, mivel növeli a vizeletkiválasztást, amely során további elektrolitok vesznek el. Az elektrolitok hiánya izomgörcsökhöz, gyengeséghez és szívritmuszavarokhoz vezethet.

Hőszabályozás zavarai

Az alkohol befolyásolja a test hőszabályozását is. Normál körülmények között a test az izzadással és a vérerek tágulásával szabályozza a belső hőmérsékletet. Az alkohol azonban megzavarja ezt a folyamatot, ami miatt a test nehezebben tudja fenntartani a megfelelő hőmérsékletet. Ez különösen veszélyes lehet kánikulában, mivel növeli a hőguta kockázatát. A hőguta súlyos állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel, és akár életveszélyes is lehet.

Csökkent éberség és ítélőképesség

Az alkohol csökkenti az éberséget és az ítélőképességet, ami balesetekhez és sérülésekhez vezethet. A kánikula idején különösen fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire és a környezetünkben rejlő veszélyekre, például a túlzott napsugárzásra vagy a hőguta jeleire. Az alkohol hatására ezek a veszélyek könnyebben figyelmen kívül maradhatnak, ami tovább növeli a kockázatokat.

Keringési rendszer terhelése

A nagy meleg és az alkohol kombinációja jelentős terhet ró a keringési rendszerre is. Az alkohol kitágítja a vérereket, ami vérnyomáseséshez és a szívfrekvencia növekedéséhez vezethet. A kánikula amúgy is megterheli a szívet, mivel a test a hűtés érdekében több vért pumpál a bőr felé. Az alkohol fogyasztása tovább fokozza ezt a terhelést, ami különösen veszélyes lehet azok számára, akik szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek.

Alternatív megoldások

A fenti kockázatok miatt érdemes a kánikulában kerülni az alkoholos italok fogyasztását. Helyettük választhatunk alkoholmentes italokat, amelyek hidratálnak és frissítenek. A víz, az ásványvíz, a gyümölcslevek és a házi készítésű limonádé mind jó választások. Az uborkás, citromos vagy mentás víz különösen frissítő lehet a melegben, és segít fenntartani a megfelelő hidratációt és elektrolit egyensúlyt.

Forrás: duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában