Életmód

2024.07.13. 11:00

A mikroműanyag már mindenben ott van és veszélyt jelent az egészségre!

Évente közel 460 millió tonna műanyagot állítanak elő különböző iparágak, amelynek jó része egyszer használatos palackok, kupakok, bevásárlótáskák, poharak és szívószálak formájában a szemétben végzi. Ennek mennyisége évi nagyjából 20 millió tonna, amiből az ételekkel és italokkal mi magunk is sokat fogyasztunk, ami ártalmas az egészségünkre!

Feol.hu

Több kutatási eredmény bizonyította, hogy különböző élelmiszerekben és italokban kimutathatóak mikroműanyagok

Forrás: Illusztráció / pexels.com

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb hírlevele alaposan körbejárja a mikroműanyagok témáját. Ebben azt írják, hogy az évente termelt műanyag 90 százaléka műanyaghulladékként végzi, amely az óceánokba, hulladéktárolókba vagy közvetlenül a talajba kerül és felhalmozódik. 

Az évente termelt műanyag 90 százaléka az óceánokba, hulladéktárolókba vagy közvetlenül a talajba kerül
Forrás: Illusztráció / pexels.com

Már a növényekben és az állatokban is jelen van

A műanyaghulladékok eltérő fizikai- és kémiai folyamatok során apró műanyag részecskévé, azaz mikroműanyagokká bomlanak. Ezek az 5 mm-nél kisebb átmérőjű műanyag részecskék képesek behatolni az állati- és növényi sejtekbe és a szövetekbe, így a tápláléklánc részeként az emberi szervezetbe is bejuthatnak, ahol felhalmozódhatnak és biokémiai reakciókat okozhatnak, potenciálisan toxikus hatásokkal. Nagy kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre, mivel méretük miatt könnyebben átjuthatnak a biológiai gátakon, például a vér-agy gáton vagy a placentán. Mikroműanyagok a tüdőn, a bőrön és az emésztőrendszeren keresztül is bejuthatnak a szervezetbe.

Minden műanyag, amit használunk, veszélyforrás

Több kutatási eredmény bizonyította, hogy különböző élelmiszerekben és italokban kimutathatóak mikroműanyagok, egyes élelmiszertípusok azonban magasabb arányban tartalmazzák őket. Ilyenek lehetnek például: az ivóvíz, a palackozott ásványvíz és az egyéb italok, tea, tej és tejtermékek, sör, halak, tenger gyümölcsei, tengeri só, méz és cukor, zöldségek és gyümölcsök. Ezek általában a műanyag csomagolásuk miatt tartalmaznak még több mikroműanyagot. De nemcsak az élelmiszeripari feldolgozás és csomagolás során kerülhetnek az ételekbe és italokba mikorműanyagok, de a háztartásban megtalálható csaknem valamennyi, napi rendszerességgel használat tárgy révén is – veszélyforrást jelentenek az olyan műanyag konyhai eszközök, mint a spatulák, kanalak, tálak vagy a műanyag vágódeszka. És veszélyt jelent az is, ha műanyag edényben melegítjük fel a mikrohullámú sütőben az ételt. De kerülhet mikroműanyag az ételbe a műanyag alkatrészeket tartalmazó konyhai gépekből, vagy a frissentartó fóliából is, amibe az uzsonnánkat csomagoljuk. 

Az emberi székletmintában leggyakrabban kimutatható mikroműanyag-típus a polipropilén (PP) és a polietilén-tereftalát (PET), amiket legnagyobb mennyiségben a műanyag csomagolások és palackok tartalmaznak. Ez a felfedezés aggodalomra ad okot, mivel a mikroplasztikok potenciálisan egészségkárosító hatásúak lehetnek, bár jelenleg még kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy pontosan milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Minden műanyag, amit használunk, veszélyforrás
Forrás: Illusztráció / pexels.com

Hogyan védekezhetünk? 

Csökkentsük a műanyaghasználatot! Kerüljük az egyszer használatos műanyagok alkalmazását, helyettük használjunk üveg-, fém- vagy faeszközöket!  A zöldségeket és gyümölcsöket hálós bevásárló zsákban vigyük haza a boltból vagy a piacról! Vegyünk részt az újrahasznosítási programokban, és támogassuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a műanyagszennyezés csökkentése. Vásároljunk helyi, organikus termékeket, és kerüljük az egyesével csomagolt áruk fogyasztását. A mikróban mindig üveg vagy porcelán tárolóedényekben melegítsünk, nagyobb mennyiségű étel esetén, a tűzhelyen a kerámia és a rozsdamentes acél fazék vagy lábas használata is biztonságos alternatíva lehet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában