Magazin

5 órája

Alebrije Mozgásművészeti Stúdió: színesek és vibrálók, mint a nevük

A Fővárosi Nagycirkusz Vár a Manézs című gálaműsorába is eljutottak a tordasi Alebrije Mozgásművészeti Stúdió ifjú növendékei. Mit jelent ez a fura szó és hogy lett a családi balettoktatásból több mint félszáz gyereket megmozgató tánc-, és légtorna egyesület?

Borsányi Bea

Öt tordasi fiatal is bemutatkozhatott a Fővárosi Nagycirkusz Manézs Győztesek Gálája produkciójában

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Fotó: Urbán Ádám

Szabó Kata Borbála, az Alebrije Mozgásművészeti Stúdió vezetője és edzője és Táncművészeti Egyetemet végzett férje a saját lányait szerette volna balettre oktatni, hogy szép mozgásuk, tartásuk legyen. Amikor erről a faluban mások is tudomást szereztek, jelezték, vinnék ők is a lányaikat. Így indultak a táncórák Tordason nyolc évvel ezelőtt. A második évben az elfoglalt színházi férj helyett egy hip-hop oktató érkezett, bővült hát a táncoktatás palettája. Közben Kata, aki eredetileg cirkuszi képzést kapott és légtornázott, elvégzett egy légjóga képzést is. – 2018 óta egyedül dolgozom a gyerekekkel és azóta van a balett mellett légtorna is. Már a következő évben elmentünk az első légtorna versenyünkre, szóval kiléptünk a tordasi komfortzónánkból – mesélte. Mindjárt az elején pozitív visszajelzést kaptak: az első versenyen a középmezőnyben végzetek a kislányok.

Az Alebrije Mozgásművészeti Stúdióban a balettoktatás a képzés alapja és a sikerek egyik titka
Forrás: Alebrije Mozgásművészeti Stúdió

Berobbant a légtorna

A Covid-évek náluk is csendesen teltek, ám azt követően szinte berobbant a légtorna Tordason. Tavaly a nagykőrösi Cirkuszi légtorna versenyről már egy első és egy harmadik helyezéssel tértek haza. A légtorna mellett táncversenyekre is járnak –mozdulatművészet kategóriában indulnak–, tavaly az Országos Berczik Sára Emlékversenyen szereztek ezüst és bronzérmet. Az egyesület, ami még csak most áll bejegyzés alatt, idén már külön versenycsoportot is működtet. – A légtornában gyorsan lehet látványos eredményeket elérni, de a versenyszint egy teljesen „más kávézó” – tette hozzá Kata.

A Nagycirkuszban is felléptek

A cirkusz világába egy országos mentorálási programnak köszönhetően csöppentek bele, melyet a Nemzeti Kulturális Alap indított. Az Alebrije ráadásul a többszáz résztvevő közül bekerült a húsz kiemelt egyesület közé. Ez újabb lehetőségeket nyitott. – Áprilisban a legnagyobb táncverseny-dömping közepén jelent meg a felhívás a Manézs fesztiválra, ami valójában egy verseny. Beküldtük a produkcióinkról készült videókat, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a sebtében összeállított pályázati anyaggal tényleg be is kerülünk. A benevezett 17 gyerekből mindet beválogatták a videóselejtező alapján. Végül öten léphettek fel a Manézs Győztesek Gálája műsorában június végén, ahol már nem a saját számaikat mutatták be a kiválasztott fellépők, hanem a Fővárosi Nagycirkusz által alkotott produkciót. Hatalmas élmény volt! – mesélte Kata, aki hozzátette, a tordasi gyerekek mellett ma már érdiek, martonvásáriak és gyúróiak is járnak a stúdióba.

Elől balra, háttal az Alebrije Mozgásművészeti Stúdió vezetője és edzője, Szabó Kata
Az edzéseken jó a hangulat, de szigorúan elvárt a fegyelem és a koncentráció
Forrás: Alebrije Mozgásművészeti Stúdió

Nagy fegyelem, mégis jó hangulat

– A légtorna, de a légjóga is komolyan fejleszti többek között a koncentrációt, az egyensúlyérzéket és az erőnlétet is. A lányok körében azért népszerű, mert látványos és persze szeretik a flitteres fellépőruhákat, meg hogy bátran lehet sminkelni – árulta el Kata, aki szerint a tordasi sikerek egyik titka a balett alapokban rejlik: a szép spiccek, a kéztartás, a mozdulatok, a zenére dolgozás sokat hozzátesz a tánc-, és a légtorna produkciókhoz. Az előadás felépítésében pedig a férjétől is kapnak segítséget. Arról is beszélt, hogy az edzéseken jó a hangulat, de komoly fegyelem van. Nincs idétlenkedés, hisz egy apró figyelmetlenség komoly balesettel végződhet. A légtornának egyébként rengeteg válfaja van. Náluk az úgynevezett hammock a fő profil, de hamarosan bővül a paletta, már megvannak a vadonatúj eszközök, a karikák és szóba került a silk (szalag) is. 

Akár a mexikói képzőművészeti szobrok

És hogy mit jelent az Alebrije (ejtsd: Alebrihe)? – Eredetileg Kolibri volt a nevünk, aztán egy versenyen kiderült, létezik egy másik ilyen nevű táncegyesület is. Nem volt kérdés a névváltoztatás. Több napos agyalás után ugrott be a Disney Coco című meséje, amiben szerepelnek alebrije-szerű figurák is. Az alebrije eredetileg olyan mexikói képzőművészeti szobor, ami különböző állatok ötvözete – pl. pillangószárnyakat viselő zsiráf -, és pont olyanok, mint amilyenek mi vagyunk: színesek, vibrálók! És bár eddig nem tudták egy versenyen sem helyesen kimondani a nevünket, nagyon bízom benne, hogy hamarosan megtanulják! – zárta Kata. 

A lelkes csapat egy része
Forrás: Alebrije Mozgásművészeti Stúdió

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában