Biztonságos kikapcsolódás

2024.07.25. 07:00

A felhőtlen nyaralásért: tanácsok mindenkinek!

A nyaralás felhőtlenségéért nem csak a jó idő és a kellemes víz felel, de mi magunk is sokat tehetünk érte. Gárdonyban a rendőrök hívták fel a strandolók figyelmét arra, mivel tehetik biztonságosabbá a saját kikapcsolódásukat. A tanácsokat mi is meghallgattuk és most megosztjuk olvasóinkkal is.

S. Töttő Rita

Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt időszak 40 Celsius fokos forrósága után a 30 fokos hőmérséklet már igazán kellemesnek tűnhetett a rendőrök számára is a gárdonyi strandon. Július 24-én azonban nem kikapcsolódni mentek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a Velencei-tóra: elsősorban a strandlopások megelőzésére próbálták felhívni a figyelmet, merthogy még manapság is sokan hiszik azt, hogy a törölközővel leterített pénztárca és telefon megvéd mindenkit a tolvajoktól. Hát sajnos nem, ma sem, derült ki, amikor  Vörös Ferencné rendőr alezredessel, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjével beszélgettünk. A tapasztalt rendőr azt is elárulta, hogy amikor nyaral az ember, előszeretettel feledkezik meg olyan biztonsági intézkedésekről, amelyekről a hétköznapokon talán sosem: bent hagyja az indítókulcsot az autóban, kiteszi egész éjszakára az értékeit a kertbe, nyitva hagyja a ház ajtajait - íme néhány példa arra, ami miatt a nyaralások rossz véget érhetnek.  
 

A törölköző nem értékmegőrző
 

A rendőrök a strandra vittek magukkal törölközőt is, de azt is demonstrációs célzattal:  rá van ugyanis írva, hogy "nem értékmegőrző". 
- Sajnos még mindig sokan azt gondolják, hogy ha törölközővel letakarják az értékeiket, akkor az megvédi őket az alkalmi tolvajoktól. Azt hiszik, hogy amíg bemennek fürödni, azért közben fél szemmel még tudják figyelni a dolgaikat. Ám a tapasztalatunk szerint ez még eddig soha nem vált be... Azt is felesleges remélni, hogy esetleg a szomszéd majd figyel rá. Még az sem kizárt, hogy pont ez a szomszéd fogja eltulajdonítani a letakart értékeket. Tehát mi azt javasoljuk mindig, hogy lehetőség szerint nagy értékeket ne vigyen senki a strandra! De ha mégis erre kényszerülnek, akkor használják a strandoknál megtalálható értékmegőrzőket, széfeket. 

Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Érték az autóban
 

A Bűnmegelőzési Osztály vezetője azt is javasolja, hogy aki gépjárművel érkezik a strandra, az utastérben ne hagyjon értéket. 
- Ez felkeltheti a tolvajok figyelmét, s nagyon sok esetben a rongálási kár nagyobb, mint maga az eltulajdonított érték - mesél a tapasztalatokról a szakember. 
 

Forró utastér
 

Kánikula idején nem lehet elégszer felhívni az autósok figyelmét még egy fontos dologra: - Még pár percre se, "csak addig, mert beszaladok a boltba, veszek gyorsan egy tejet vagy egy kenyeret" időre sem hagyunk gyermeket, idős embert,  kisállatot, kutyát, macskát az autóban! A nagy forróságban pillanatok alatt nagyon magasra felhevül a gépjármű utastere - ebben az esetben pedig, ha ezt a helyzetet tapasztaljuk, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az életet megmentsük, még akkor is, ha a szélvédőt vagy az ablakot be kell törni! 
 

Strandolás alapszabályokkal
 

Talán jelezni sem kéne, de azért mégis: nyaralás ideje alatt is be kell tartani a közlekedési szabályokat, ahogy a szervezetünk határairól sem feledkezhetünk meg: 
- Igaz, hogy ez nem bűnmegelőzési téma, de mindig figyeljünk oda arra, hogy felhevült testtel ne ugorjunk be hirtelen a vízbe! - mondja a rendőr, aki tudja jól: sok problémát okoznak a strandokon az ilyen jellegű esetek is. - Továbbá mindig csak kijelölt helyen fürödjünk, valamint ha viharjelzést látunk, és közeleg a vihar, akkor minél előbb hagyjuk el a tavakat, illetve azokat a helyeket, ahol éppen fürdőzünk. 
 

Nyaralók: szabad préda?
 

Bűnmegelőzési szempontból kiemelt jelentőségük van a nyaralóépületeknek is, amelyek biztonságáról előszeretettel feledkeznek meg a kikapcsolódni vágyó lakók. 
- Nagyon sokszor megtörténik, hogy a nyaraló elfelejti bezárni a nyaralójának az ajtaját, ott hagyja a pénztárcáját a bejáratnál. Az alkalmi tolvajok, besurranók ezt kihasználják, s gyakran még nehézségekbe sem ütköznek, hiszen nem hogy a bejárati ajtó, de még a kiskapu sincs sokszor bezárva. Sőt, volt olyan is, hogy a gépjármű kulcsa bent volt az autóban, a kaput sem zárták be, így a tolvaj egyszerűen csak kitolta az autót az udvarból, majd elhajtott vele. 

Fotó: Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Nem kell a drága ékszer a nyaralásra
 

Nem csak fesztiválokra készülőknek jó tanács az, amire Vörös Ferencné még felhívja a nyaralók figyelmét: nyakláncokat, karláncokat ne vegyenek fel, ha nagyobb tömegbe készülnek! Az önfeledt bulizás közben ugyanis nem csak elhagyni tudják az értékeiket, de előszeretettel szabadítják meg tőlük a tolvajok is! 
 

Bontott üveg, magára hagyott pohár
 

Sokféle okból próbálják meg elbódítani a gyanútlan bulizókat ma is, éppen ezért - hívja fel a figyelmet a rendőr alezredes - a magára hagyott italos pohár, bontott üveg potenciális veszélyforrás lehet! 
- Idegentől senki ne fogadjon el italt! De a felbontott üdítőkben, italokban is lehet drog, amitől az áldozat elbódul - teszi hozzá a szakember. A nyaralás tehát nem egyenlő a felelőtlenséggel - kikapcsolódni ugyanis biztonságos körülmények között is lehet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában