Természetes megoldások

2 órája

A túlzásba vitt napozás a hajat is károsítja

A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőr, de a haj számára is kockázatot jelenthet, ezért fontos, hogy nyáron az erős napfénytől hajunkat is védjük. A napfénynek való kitettség után gyakoribb lehet az őszi hajhullás, ezért érdemes megelőzni a bajt. Lieber Andrea orvos kozmetikus hasznos tippekkel segít a probléma kezelésében. – írja társoldalunk a zaol.hu.

Feol.hu

Forrás: pexels.com

– A hajunk egészségügyi állapotunk indikátora. Szervezetünk mindig mérlegel és optimalizál, ezért ha kevés a tápanyag, azt a szervezet a létfontosságú szervek felé irányítja, így a haj az egyik olyan első terület, mely megszenvedheti a tápanyaghiányt. Ez az oka annak is, hogy hosszú fogyókúrák után több hajszálat találunk a fésűben, de a túlzásba vitt testedzés is okozhat a hajhagymákban tápanyaghiányt. Sokan tapasztalják az őszi hajhullást erősebbnek egy napos nyár után:  az úgynevezett „napstressz”  több okra visszavezethetően befolyásolja a hajhagymák és a hajszálak állapotát – mondta Lieber Andrea, aki összegyűjtötte, melyek azok a természetes praktikák, amelyekkel megtarthatjuk, vagy visszanyerhetjük hajunk egészségét.

Orvosi javaslatok a hajhullás megelőzésére

  1. A legjobb, ha már a nyári időszak előtt elkezdünk hajbarát táplálékokat enni, úgy, mint a szőlő, az articsóka, lenmagolaj vagy tengeri algák.
  2. A kenderkefű a hajhullás egyik csodaszere! Ez a gyógynövény egyensúlyt teremt a haj és a fejbőr területén. A patikában kapható hajhullás elleni étrend-kiegészítők és samponok esetében érdemes megnézni, tartalmaznak-e kenderkefüvet.
  3. A megfelelő táplálkozás mellett hasznos lehet a C- vagy E-vitamin, mivel ezek együtt védik a sejteket az oxidatív stressztől.
  4. Hagyjuk megszáradni a hajunkat! Ha lehetséges, nyáron kerüljük a hajszárító használatát, mert a magas hő is a haj gyengüléséhez vezethet.
  5. Ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, amely a vitaminok garantált felszívódása és a fejbőr szárazságának legyőzése miatt is fontos. A dehidratáció a hajat erőtlenné teszi és növekedési ciklusát is megzavarhatja.
  6. Védjük fejünket az UV és a hő hatásától. Viseljünk kalapot, ha lehet, húzódjunk árnyékba vagy napernyő alá. A napfény szabadgyököket képez a hajban, ami roncsolja a hajhagymákat, és kiszárítja a haj védő zsírrétegét.
  7. Nincs szükség minden haj/fejöblítésnél ill. hűsítésnél sampon használatára. A samponokat érdemes mindig hígítani, mert a sűrűbb hajmosás jobban terheli a fejbőrt és a hajszálakat. Viszont sampon használata után ne feledkezzünk el a balzsamról! A balzsam visszazárja a tisztítás során kinyílt kutikulákat a hajszál felületén.
  8. Ősszel figyeljünk a hajhullás mennyiségére, a változásra! Az őszi hajhullás sokakat érint, és minél előbb elkezdjük kezelni, például a hajhullást előidéző fehérjét gátló enzimet tartalmazó hajaktivátor segítségével, annál könnyebb visszafordítani a folyamatot

 

Forrás: zaol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában