Inkább kényszerű, mintsem népszerű

2 órája

Ezért nehéz a fiataloknak kirepülni a családi fészekből

Az elköltözés a szülői házból mindig is nagy mérföldkő volt a fiatalok életében, amely a függetlenség és az önállóság elérésének szimbóluma. – írja társoldalunk a zaol.hu.

Feol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Azonban napjainkban egyre több fiatal küzd azzal, hogy saját otthont teremtsen. Az úgynevezett "mamahotel" kifejezés gyakran negatív sztereotípiákat hordoz, pedig sok esetben a fiatalok nem kényelmességből, hanem kényszerből élnek a szüleikkel. Magyarországon különösen nehéz helyzetben vannak a fiatalok, akik a gazdasági tényezők miatt kénytelenek tovább otthon maradni.

Ezért nehéz a fiataloknak kirepülni a családi fészekből
Forrás:  Illusztráció / Shutterstock

Gazdasági nehézségek

Ugyan a különköltözés nehézségének oka, már régebben is foglalkoztatott minket, ám sajnos inkább az anyagi nehézségek, minstem a kényelem játszik döntő szerepet ennél a kérdésnél. Az ingatlanárak és az albérleti díjak Magyarországon az elmúlt években drámaian emelkedtek. Az elérhető lakások száma szűkös, a kereslet pedig magas, ami jelentősen megnehezíti a fiatalok számára a lakásvásárlást vagy akár az albérletbe költözést. Az országos átlagbérből szinte lehetetlen összespórolni a szükséges kezdőtőkét egy saját lakásra, és az albérletek ára is sokszor meghaladja a fizetésük jelentős részét. A fiatalok munkanélkülisége szintén hozzájárul a helyzet súlyosságához. 

Társadalmi és kulturális hatások

A magyar kultúrában jobb esetben, erősen jelen van a családi összetartozás, és a szülők segítő keze. Sok szülő örömmel támogatja gyermekeit hosszabb ideig, hiszen ezt érzik természetesnek, és amíg tudják szeretnék támogatni a gyermekeiket. Az ilyen támogatás azonban sokszor félreértésre ad okot, és a fiatalokat kényelmeskedőként bélyegzik meg, holott valójában ez egy kényszerű, átmeneti állapot, amíg nem tudnak teljesen önállósodni. 
A "mamahotel" kifejezés bántó és igazságtalan, hiszen azt sugallja, hogy a fiatalok önszántukból, lustaságból maradnak otthon. Ezzel szemben a valóság az, hogy a gazdasági környezet és a munkalehetőségek hiánya miatt sokan kényszerülnek arra, hogy továbbra is szüleiknél éljenek.

Annak ellenére, hogy ezek a fiatalok otthon élnek, sokan kiveszik részüket az anyagi támogatásból és a házimunkából. Sokan hozzájárulnak a háztartás költségeihez, fizetik a számlák egy részét, vagy akár részt vállalnak a nagyobb kiadásokból is. Ezen felül a házimunkában is aktívan részt vesznek, segítve a ház körüli teendők elvégzését és ezzel enyhítve szüleik terheit. Ez a hozzájárulás fontos szerepet játszik abban, hogy a családi egység harmonikus maradjon, és hogy a fiatalok ne érezzék magukat tehernek.

Megoldások és tippek

  • Oktatás és karrierépítés: Az önképzés a lehető legjobb befektetés a fiatalok számára, hogy javítsák esélyeiket a munkaerőpiacon. A szakmai gyakorlatok/tanfolyamok, és a folyamatos tanulás segíthetnek abban, hogy versenyképesebbek legyenek és jobb fizetésű állásokhoz jussanak.
  • Pénzügyi tudatosság: A pénzügyi tervezés és tudatosság kulcsfontosságú. Érdemes minél korábban elkezdeni a takarékoskodást, akár kisebb összegekkel is. A költségvetés készítése és a megtakarítási célok kitűzése segíthet abban, hogy reális képet kapjanak pénzügyi helyzetükről és terveikről.
  • Közösségi lakhatás: A közösségi lakhatási megoldások, például az albérlet megosztása más fiatalokkal. Ez lehetővé teszi, hogy kisebb anyagi terhelés mellett tapasztalják meg a független életet és építsenek kapcsolatokat.
  • Alternatív lakhatási ötletek: Ugyan ezek a megoldások sem a legolcsóbbak, de még mindig kedvezőbb anyagilag, mint egy kertes ház, vagy egy panellakás a belvárosban. Ilyen megoldás lehet, a Tiny House, Mobilház, és a Jurta. Viszont amellett, hogy ezekre a megoldásokra is nagyobb anyagi ráfordításra van szükség, nem való mindenkinek! Ezek a lakhatási megoldások több lemondással is járhatnak egy átlagembernek, így ezt alaposan át kell gondolni, mielőtt egy ilyen megoldásra adnánk a fejünket. 

Ne bántsuk a fiatalokat!

Fontos, hogy megértsük a fiatalok helyzetét és ne ítélkezzünk felettük. A "mamahotel" kifejezés használata helyett támogassuk és bátorítsuk őket, hogy megtalálják a saját útjukat. Szülők és idősebb generációk, legyenek megértőek, hiszen mindannyian egy jobb jövőt szeretnénk látni.

Forrás: zaol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában