Vízhiány és gomba

2 órája

Megállítható a tuja barnulása?

Egyre többen panaszkodnak, hogy évek óta szép tujájuk levele elkezdett barnulni. A tujabarnulást a szakemberek szerint nem könnyű visszafordítani, de nem lehetetlen. – írja társoldalunk a veol.hu.

Feol.hu

Fotó: feol.hu

A tujáknak az ország középső és déli részén a hetekig tartó nyári forróság, a vízhiány, vagy éppen a mangánhiány miatt is romlik az állapotuk. Ha romlik a kondíciójuk, akkor a növényen elterjedő gombás betegségek és egyéb fertőzések együtt okozhatják a barnulását, netán az örökzöld teljes pusztulását.

Nem túl elterjedt dolog a tuják permetezése, de a hozzáértők szerint a kártevők miatt ez elkerülhetetlen. Gombaölő szerrel nyáron havonta legalább egyszer permetezzük le a tujákat, ezzel csökkentjük a fertőzést. Ugyancsak ezekben a hónapokban láthatunk pókhálószerű bevonatot a növényeken, ami az úgynevezett a takácsatkák szövedéke. A szövedékben található millió egyed szívogatja a növényt. Erre is van speciális permet, amely képes elpusztítani az atkát.

Ugyanakkor egyöntetű vélemény az is, hogy a mostanában tapasztalható forró nyarak hatásai az öntözés nélkül nevelt tujákon látszanak meg. A magyarországi, egyre melegebb klíma mellett a tuják öntözése elengedhetetlen. Létfontosságú a vizet pótolni. Érdekes tény, de a növények stresszként élik meg a szárazságot, aminek hatására a tuják lombjának belsejében jelentkeznek először a tünetek. 

A különböző fórumokon arra hívják fel a figyelmet, hogy a tuját lehetőség szerint rendszeresen öntözni kell, míg a betegséggel fertőzött részeket azonnal el kell távolítani és el kell égetni.

Forrás: Juhász-Léhi István / veol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában