Jubileum és kvircedli

2 órája

A tartós barátság és a hasonlóan tartós sütemény ünnepe

Palocsai Jenő

Forrás: Pusztavám önkormányzata

Vendégszerető pusztavámiak és igazi nyári meleg várta a jubileumra érkező vendégeket az augusztusi hétvégén. Pusztavámon kétnapos fesztivál keretében ünnepelték kvircedli hagyományát, illetve Pusztavám és Nickelsdorf, vagyis Miklóshalma települések kapcsolatának 35 éves jubileumát.

Pusztavámra érkezett Nickelsdorf polgármestere által vezetett delegáció és eljöttek a geretsriedi vendégek is az ottani településvezetővel az élen. Nagy öröm volt a résztvevők számára, hogy a Pusztavámmal jó barátságot ápoló franciaországi chamalieres-ből, valamint Lakszakállasról érkeztek vendégek és együtt ünnepelhettek a két jubiláló településsel.

Pusztavám polgármestere, Csordás Mihály, köszöntőjében elmondta, hogy Pusztavám és Nickelsdorf kapcsolatát a közös történelem, a hagyományok, az együtt töltött ünnepek, a mindennapok segítése indította és működteti. Az együttműködés révén Pusztavám az évek során új barátokra talált a németországi Geretsried és a franciaországi Chamalieres település polgáraiban.

A jubileumi partner település Nickelsdorf polgármestere Gerhard Zapfl, ünnepi beszédében kiemelte, hogy a két település közötti barátság immár négy település és négy ország barátságává fejlődött, mondhatni egy európai partnerkapcsolat. Sok közös eseményt, sok közös élményt és jó együttműködést jelent.

Forrás: Pusztavám önkormányzata

Michael Müller, Geretsried polgármestere elmondta:

–Nagy, történelmi jelentőségű események történtek 1989 óta. A két jubiláns település mellett öröm, hogy Geretsried is részt vett a közös európai otthon megépítésében, hiszen ez a kapcsolat volt az elindítója annak, hogy jobban megismerjék, megértsék és értékeljék egymást.

A délelőtt folyamán a települések vezetői Pusztavámon a szolidaritás jelképeként elültettek egy-egy facsemetét. A pusztavámi jelkép immár a negyedik fa, mivel 2015-ben Geretsriedben, 2019-ben Nickelsdorfban és 2023-ban Chamalieresben, már mind a négy település elültette a maga fáját, bízva abban, hogy a facsemeték az évek során növekednek majd, ugyanúgy, mint a négy település közti barátság.

–A jubileum mellett a fesztivál másik főszereplője, a méltán híres sváb sütemény a Kvircedli volt. Receptje ugyan családonként és generációnként kicsit eltér, de annyi bizonyos, hogy szinte minden pusztavámi családban készítették már és a mai napig is készítik és az is biztos, hogy igen finom. Erről bárki meggyőződhetett, aki meglátogatta a rendezvényt–mondta Szili Bernadett művelődésszervező.

A 102 éves Fahrner Istvánné, Erzsi nénit köszöntötték
Forrás: Pusztavám önkormányzata

A fesztivál keretében köszöntötték a falu legidősebb lakóját a 102 éves Fahrner Istvánné, Erzsi nénit és Pusztavám legifjabb lakóját, a pici Emíliát is.

A pusztavámi önkormányzat kitüntető címeinek és elismerésének átadására is ezen a rendezvényen került sor. A települést támogató, a település érdekében kiemelkedőt teljesítő lakók munkájának elismerésére került sor.

A jubileumon túl a fesztivál a vendégszerető pusztavámiakról, a vidám együtt töltött időről szólt. A gyerekeket népi gyerekjátékok, csillámtetoválás, habparti, játszóház, ugrálóvár várta. A felnőttek több fellépő, köztük a testvértelepülésekről érkező csoportok és a helyi művészeti csoportok műsorát nézhették és a faluebéd elfogyasztása közben nótát hallgathattak. De a koncertek után az esti táncos mulatság sem maradhatott el.

A VIII. Kvircedli fesztivál kínálatából kicsik és nagyok is találtak kedvükre való gondtalan kikapcsolódást. A szereplők és a résztvevők a végén egyetértettek abban, hogy jövőre a Kvircedli fesztiválon találkoznak.

 

A kvircedli, vagyis a Kwiezetl kifejezetten ünnepi alkalmakra készített sütemény, melyet karácsonykor, szilveszterkor, farsangkor, Márton-napkor és lakodalmakor is sütöttek. Egyes források szerint a XVIII. században a Magyarországra betelepülő német lakosság hozta magával Németországból és Ausztriából. A receptet egyik generáció adta tovább a másiknak, éppúgy, ahogy napjainkban. Ennek köszönhető viszont az is, hogy számtalan változatban létezik ez a piskóta jellegű sütemény, melyet jó fajta móri borba vagy borlevesbe mártogatva fogyasztanak. A készítéséhez elehgedhetetlen a kvircedlinyomó, vagyis a módli, ami egy hasáb alapú, fából készült formanyomó, amelyen a faragott díszítőelemek vannak.Ezen motívumok szorosan kapcsolódnak a sváb hagyományokhoz, így leggyakrabban szőlő, rozmaring, virág, rózsa, hal, nyúl, templom formát nyom a süteménybe, de az sem ritka, hogy családi monogramok kerülnek az édességre.



 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában