A túlélésért küzdenek Fejér fái is

2 órája

Drámai okok miatt barnulnak a lombkoronák, felborult a természet rendje (videó)

Benne vagyunk már a szeptemberben, de még mindig perzsel a nyár. Utóbbival állnak összefüggésben az őszi színekre váltó lombkoronák. Szomjaznak a fák…

Németh Krisztián

Fotó: Nagy Norbert

„A fák egyetlen esélye, hogy "visszaszívják" a levelekben tárolt tápanyagot, és elengedik a lombot, különben nem tudják magukat fenntartani, ez a védekezési mechanizmusuk" - tudtuk meg Homoki Lászlótól a Székesfehérvár Városgondokságának kertészeti divízióvezetőjétől.

A szakember hozzátette: sajnos nyár már nyár közepén megkezdődött az idő előtti lombhullás. Ennek okai: a csapadékszegény időszak, a légköri aszály, és a magas páratartalom. 

 

Őszi látkép a városban, erdőn és mezőn


- Szeptember elején már lehetne barna a levelek széle, de a levelek döntő többségének még zöldnek kellene lenniük. A juharok, a fehér virágú vadgesztenye nem nagyon tolerálják ezt az újnak mondható éghajlatot. De szerencsére van ellenpélda is, a déli fajoknak nagyobb esélyük van a fennmaradásra.

- A legmeglepőbb, hogy Fehérváron a platán drasztikusan szórja a levelét. Általában ez a fafajta szórja le legkésőbb a lombját, ha nincs drasztikus fagy, akkor januárig elhúzódik a lombhullása. A gyökérzet általában akkora, mint amekkora a lombkorona, az idősebb fáknak ezért jóval mélyebben, a talaj nedves zónájába nyúlnak a gyökereik. Ezért is meglepő, hogy az idős fák is veszélyben vannak, meglepő, hogy pilledtek a leveleik, vagy már szinte teljesen kopaszok.

 Fotó: Nagy Norbert

 - Azokat a fákat tudjuk öntözni, amelyeket az elmúlt három-négy évben telepítettünk, és örvendetes, hogy lakossági kezdeményesek indultak el, két helyszínen is öntözik a civilek a fákat - mondta Homoki László.

A lombjukat vesztő fák kevésbé tudják megkötni a káros anyagokat, nem tudják tisztítani a levegőt, és környezetük hőmérsékletet sem tudják különösebben csökkenteni.

Fotó: Nagy Norbert

A szakember azt javasolja, hogy öntözzük a kertben lévő fáinkat az aszályos időszakban.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában