Kiállítás

2 órája

Horváth Hella: vásznain az újjászületett művész szabadságvágya (galéria)

Horváth Hella kiállítása nyílt hétfőn a székesfehérvári papi otthonban.A festményeket készítő, betegségéből újjászülető „Főnix” életpéldáját is elhozta a lakóknak, nem csak a vásznakra álmodott történeteket.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Horváth Hella törékeny, légies jelenség, aki mégis hangsúlyos mondanivalót hozott a székesfehérvári papi otthonba szeptember 9-én, hétfőn: festménykiállítása ugyanis jó példa arra, hogyan lehet újjászületni egy nehéz élethelyzetből is. Hella a lakóknak elmesélte: 2019-ben egy súlyos betegség miatt teljesen lebénult. Ebben a nehézségben sem hagyta el azonban az a szemlélet, „hogy mindenből hozzuk ki a legjobbat”. Azt kereste tehát, ami előrevitte – számára ez volt a festészet. Feszegette a határait, kereste az új utakat, amelyhez bátorság és nyitottság kellett.

Az elmúlt években készített festményeken nem véletlenül jelennek tehát meg a madarak – a szabadság, a szárnyalás, a törékenység és a szépség szimbólumai, amelyekre először csak vágyott, majd szép lassan, ahogy visszaszerezte az erejét, meg is tapasztalhatta a művészeten keresztül ezek varázsát. Horváth Hella tehát alaposan megküzdött az újjászületésért – ezért is választotta meg a Richter a nőkért program egyik Főnixének: élete, küzdeni akarása, az új utak keresése mások számára is inspiráló, erőt adó lehet. A művész az idei évben, a tervek szerint még háromszor visszatér a papi otthonba: ám ekkor már nem csak vásznakat, de ecsetet is hoz, hogy a lakókkal közösen alkothassanak valami újat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában