Szülésznőket képeznek Csádban a baptisták

2 órája

A távoli Afrikába is eljut a segítség Fejérből

A közel három évtizede a Fejér vármegyei Velencén megszületett Baptista Szeretetszolgálat munkatársai folytatják csádi humanitárius programjukat. Ez már nem az első afrikai ország, ahol támogatást nyújt a segélyszervezet, amely a külföldi programok végrehajtásával párhuzamosan tevékenységének kilencven százalékát továbbra is magyarországi szociális és oktatási intézményekben – például Sárosdon, Seregélyesen, Pákozdon, Velencén és Székesfehérváron – végzi.  

Tihanyi Tamás

A Baptista Szeretetszolgálat tanfolyamokat indított a távoli országban, hogy segítse azokat, akik semmilyen képzettséggel nem rendelkeznek

Fotó: Horváth Sándor

Magyar segítséggel igyekeznek úrrá lenni a kialakult élelmezési és humanitárius válságon a közép-afrikai Csádban. Az elmúlt napokban a budapesti Szent Ferenc Kórház tizenegy orvosa három csádi kórházban operált, látta el azokat, akik másként nem juthattak volna szakszerű orvosi segítséghez. A négy éve pákozdi logisztikai központtal működő Baptista Szeretetszolgálat gyógyszeradománnyal támogatja a betegellátást, miközben a Külügyminisztérium a Hungary Helps Program keretében több tonnányi egyéb adomány érkezett Magyarországról az afrikai országba, ahol hetek óta árvíz pusztít.

Ahhoz, hogy ezek a gyerekek otthonukban maradhassanak, meg kell őrizni az ország politikai stabilitását
Fotó: Horváth Sándor

A Baptista Szeretetszolgálat a nyáron optikusképzést indított Csádban, hiszen az éghajlat miatt rengeteg a szembetegségben szenvedő rászorult. Később felújítottak egy iskolai osztálytermet, ahol szabás-varrás és informatikai tanfolyamot szerveztek azoknak, akik semmiféle szakképesítéssel nem rendelkeznek: ezzel a lehetőséggel helyiek és a menekülttáborokban élők egyaránt élhetnek. A lényeg, hogy ilyen segítségnyújtással igyekezzenek a problémákat helyben kezelni, ösztönözve az ottaniakat arra, hogy lehetőség szerint a hazájukban maradjanak, és ne válasszák a több ezer kilométeres, veszélyes utat a bizonytalanság felé. Rövidesen pedig egy új, talán még a korábbiaknál is fontosabb programot indítanak a magyar segélymunkások.   

– Csádban az egyik legnagyobb probléma az újszülött gyermekek és a szülő anyák körében tapasztalható halandóság, ebben sajnos világelső az afrikai ország – mondta a FEOL-nak Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. – Ezért egy olyan képzést szervezünk meg, amelynek során több mint száz szülésznőt készítünk fel feladata ellátására az ország különböző területein annak érdekében, hogy minél több gyermek és édesanya maradhasson életben.

Az optikusképzés már a nyáron elkezdődött, most a szülésznők felkészítésén a sor
Fotó: Horváth Sándor

Az elemzők szerint nagyon fontos, hogy Csád stabil maradjon az úgynevezett Száhel-övezetben. Amennyiben ugyanis ha ez az utolsó, még szabályozott keretek között működő ország is „elesik”, illegális migránsok újabb milliói indulhatnak el Európa felé. Az éhezés és a munkanélküliség óriási méreteket öltött, miközben természeti katasztrófák pusztítanak: a legutóbbi árvíz során több százan meghaltak és ezres nagyságrendű a menekültek száma. Eközben a terrorszervezetek is egyre aktívabbak, a bűnbandák gátlás nélkül használják ki alantas céljaik érdekében a nehezedő életkörülményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában