Újabb poloskafaj keseríti meg az életünket

5 órája

Találós kérdés: ronda, büdös és még csíp is - mi az?

Mikor már azt hittük, hogy végre megúsztuk és vége, akkor ismét feltűnt a „büdösbogarak" réme. Az esős napok múltán a Nap végre kisütött, és ő rejtekéből előbújva a házfalon a fényben fürdőzött. Ez a ronda „csúfság" vagy tucat magával a bejárat előtt „kopogtatott". És ha már a „jó" híreknél tartunk: a poloskák újfent már nem csak csúnyák és büdösek, de még csípnek is!

Kecskés Zoltán

A csipkés kinézetű poloskák elsősorban a platánokat támadja, de akár az embereket is megcsípi.

Forrás: Shutterstock

Néhány nappal ezelőtt már reggeli gondolatébresztőként írtam az idegesítően mélyen zümmögő levakarhatatlan ízeltlábú rovarról: ha kidobjuk őket az ajtón, bejönnek az ablakon! Ők a barnás vagy zöldes színű címeres poloskák, de vannak még mások is. A napokban újabb érdekes cikket olvastam az orrfacsaró bűzükről messze földön híres teremtményekről.

poloska_büdös_csípés
Barnás színű címeres poloska sütkérezik a házfalon
Fotó: Kecskés Zoltán

Jaj, ne! Újabb poloskafaj keseríti meg az életünket – csíp és harap is és mindössze néhány milliméteres.  

Egyre több kellemetlenséget okoznak idehaza a platánpoloskák, ugyanis ezek az apró rovarok nem csak idegesítőek, de még csípnek is. A kinézete miatt csipkéspoloskának is nevezett forró égövhöz szokott rovar a klímaváltozás következményeként telepedett meg hazánkban, és mivel otthonosan érzi itt magát, brutálisan elszaporodott

 – olvasható a kemma.hu írásában.  

Mint írják, a platánfák közelében megjelenő rovarok csípése igen kellemetlen, ráadásul a szó szoros értelmében csapatostul indítanak támadást az emberek ellen. A platánpoloska a fák levelét szívogatja, és bár nagy kárt nem okoz, nehéz ellene védekezni. Tekintve, hogy az egyre gyakoribbá váló enyhe telek és a meleg, aszályos nyarak segítik a terjedését, tömegszaporodásait, a védekezés ellenük igencsak nehézkes.

Na de felmerül a kérdés: miért csípik meg az embereket, ha békés növényevőkről van szó? – tette fel a kérdést másik társlapunk, a zaol.hu Székely Róbert földművelési és erdőgazdálkodási szakembernek:

– Próbaszúrást végez az emberen is, hogy van-e valami ennivaló. Csípése irritációt okozhat, de az egészségre komoly veszélyt nem jelent – nyugtatott meg mindenkit, majd hozzátette – ami egy fokkal szimpatikusabbá teszi a márványos poloskánál, hogy ez a néhány milliméteres élőlény nem megy be a házakba, így „csak” a szabadban okoz problémát – tette hozzá.

Térképen a megyei poloskainvázió adatai

A megfoglak.hu oldalon elérhető poloskatérképen az látható, hogy a poloska észlelések hogyan alakultak vármegyénként. Fejér abszolút az élmezőnyben van. Nálunknál magasabb adatok Békés, Baranya, Tolna vármegyében vannak, ott kiugróan magas számokról beszélhetünk.

poloska_büdös_csípés
Fejér az élmezőnybe tartozik a poloskák magas számát illetően.
Forrás: megfoglak.hu

A másik ábrán pedig a TOP 20-as listát láthatjuk, ahová Fejér megyét Kulcs és Rácalmás „képviseli".

poloska
Legfertőzöttebb települések Top 20-as listája.
Forrás: megfoglak.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában