Süssünk otthon!

2 órája

A diétázók is beépíthetik étrendjükbe az ősz egyik kedvenc csemegéjét

Ha a sütőtök az ősz zöldsége, akkor a szelídgesztenye az ősz gyümölcse — olvasható társoldalunkon, a duol.hu-n. A szelídgesztenye sokoldalúsága miatt számos étel alapanyaga lehet.

Feol.hu

A szelídgesztenye kiváló alapanyaga a süteményeknek

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Régen több helyen is kapható volt sült gesztenye, de már évek óta eltűnt az utcai árusok kínálatából. Ha megkívánjuk ezt a finomságot, bizony magunknak kell elkészíteni otthon. Ráadásul a sült változatán kívül, a szelídgesztenye remek alapanyaga lehet különféle desszerteknek és köreteknek is.

szelídgesztenye
A szelídgesztenye megsütve nemcsak finom, hanem egészséges is!
Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Miért érdemes fogyasztani?

A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, de semmi köze a vadgesztenyéhez, amely mérgező. Ez az egészséges, tápláló gyümölcs a Dunántúl speciális éghajlati viszonyai között terem, de a hazai termés évről évre ingadozó. Emiatt jelentős mennyiségben importáljuk – főként Olaszországból.

Tápanyagokban gazdag: sok C-vitamint tartalmaz, amely a fekete ribizliéhez hasonlítható. Ezen kívül kálium, foszfor, magnézium, kalcium, valamint E- és B-vitamin található benne. Rosttartalma miatt a diétázók számára is ideális, főként ha cukormentes változatban készítik el. Gluténmentes alternatívaként gesztenyeliszt formájában is népszerű, amely kiváló alapanyaga süteményeknek, köreteknek és más finomságoknak.

Szelídgesztenye sütési ötletek

A sült gesztenyén túl a szelídgesztenye kiváló alapanyaga desszerteknek és köreteknek is. A gesztenyepüré tejszínhabbal klasszikus kedvenc, de torták, palacsinták tölteléke vagy akár pulyka tölteléke is lehet. 

Az első és legfontosabb lépés a minőségi alapanyag kiválasztása. Válasszunk nagy, fényes, nehéz szemeket, amelyek nincsenek megrepedezve vagy meglyukadva. A magyar gesztenye remek választás, de az olasz import is kiváló, bár drágább.

Bevágás és áztatás:
A gesztenyéket sütés előtt vágjuk be, majd áztassuk vízbe legalább fél órára. Ez megpuhítja a szemeket, és a hibás darabok feljönnek a víz felszínére, így könnyen kiszűrhetők.

Sütési technikák: 
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra. Az áztatott gesztenyéket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd süssük 35-45 percig a szemeket, amíg szépen megpirulnak és a bevágások szétnyílnak. Ha puhább eredményt szeretnénk, akkor helyezzünk egy tál vizet a sütő aljára. Ha a sütés előtt alufóliába csomagoljuk akkor pedig még könnyebben lehúzható lesz a héjuk.

További sütési tippeket itt olvashat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában