Tradíció és trend

2017.12.21. 09:00

Nem kizárt, hogy a jövőben megyénk fiataljai is matyómintájú cuccokban járjanak

A magyar népművészeti motívumokkal díszített trendi ruhadarabok készítésébe bevonnák a diákokat.

R. Szolga Réka

uzfgou

Professzionális kézi hímzésekkel, matyó motívumokkal és halasi csipkével díszített gyönyörű ruhadarabokat mutattak be nemrégiben a Hiemer-házban, a nemzetközileg elismert Hrivnák Tünde divattervező saját márkájú kollekciójából egy divatbemutató keretében. Az eseményt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezte, amelyen a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről jelen volt Radetzky Jenő elnök, Mészáros Attila, a megyeszékhely alpolgármestere, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa Matuz János, továbbá több szakképző iskola vezetősége.

Jövőre még több divatbemutató várható

- Hagyományteremtő szándékkal szerveztünk divatbemutatót, hiszen ilyen jellegű rendezvényünk már régen nem volt a városban – mondta el lapunknak Kulcsár Szilvia szervező, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – A programok sorába szépen beilleszthetőnek tűnt és tovább gondolásra érdemesnek éreztük a divat témáját. Székesfehérvár pályázik a kulturális főváros címre, az ilyen típusú népművészeti ág bemutatása időszerű lehet.

A tradicionális mintákkal készített ruhadarabokat rengetegen keresik, külföldiek is Fotó: Pesti Tamás

Hrivnák Tünde cége utánpótlást keres a fiatalok körében – értesült lapunk – a hímzőasszonyok és a halasi csipkeverő asszonyok tudásának átadásához. A divattervező az eseményen fontosnak tartotta hangsúlyozni tótkomlósi származását. Otthonról hozta népművészeti hajlamait, hiszen nagymamája és édesanyja is varrónő, így színek és anyagok között nőtt fel. Szakirányú tanulmányai mellett az örökletes hajlamok fejeződnek ki munkásságában. A népi motívumok iránti szeretet jellemzi Tünde kollekcióját, saját tervezésű ruháival a magyar hagyományok szépségét emeli ki, mégis minden egyes darab trendi.

Divattervező szak indul újra a városban

- Szinte véletlenül bukkantunk egymásra, egy baráti beszélgetés alkalmával került szóba Hrivnák Tünde divattervező – mesélte Kulcsár Szilvia. – Amikor megtekintettem a munkáit, akkor rácsodálkoztam a ruhadarabok szépségére, és felmerült: tudnánk neki segíteni úgy, hogy mi is nyerjünk.

A divattervező szak indítását illetően voltak már korábbi próbálkozások Székesfehérváron, az Árpád Szakképző Iskolában. Divat- és stílustervező képzésként hirdették meg, de mindig nagyon kevés volt a jelentkező, nem volt híre – tudtuk meg. A szakképzési centrum vezetője szerint a divatbemutató egy olyan esemény, ahol a diákok kö-zelebbről ismerkedhetnek a szakmával, személyes tapasztalatokat gyűjthetnek.

- Reményeink szerint Tünde cége találhat utánpótlást Fejér megyében, de ehhez elengedhetetlen, hogy a fiatalokat megszólítsuk – folytatta. – Ismert, hogy az efféle kézimunka nagyon távol áll a többségtől. Azonban mi felvállaljuk azt, hogy az érdeklődőknek szervezünk kirándulást, például Kalocsára vagy Kiskunhalasra. Az ottani asszonyokkal személyesen tudnak beszélni, megtapasztalni a hímzés és a csipkeverés tevékenységének varázsát. Egy ilyen eszmecsere egészen más eredményeket hozhat, mintha csak magát a kész kézimunkát láthatják. Már egy-két érdeklődő esetén is belevágnánk.

Párbeszéd indult az érintettek között

Kulcsár Szilvia hozzátette: ezt az évet arra szánják, hogy meghonosítsák ezt a lehetőséget, majd a későbbiekben felnőttképzés keretében hirdetik meg a divattervező szakot. A következő tanévben, keresztfélévben már elképzelhető, hogy elindul. Rámutatott: a közeljövőben biztosan lesznek még divatbemutatók, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és Hrivnák Tünde divattervezővel elkezdődtek a tárgyalások, a közös gondolkodás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában