kamatkockázat ellen

2018.07.07. 19:00

Jelentősen megdrágulhatnak a változó kamatozású hitelek

Megnövekedhet a törlesztőrészlet összege a változó kamatozású lakáshiteleknél, mivel az idén nőtt a 3–12 hónapos bankközi kamat, a Bubor szintje.

B. Kiss László

A lakásvásárlók negyven százaléka vesz föl hitelt

Forrás: Illusztráció

A lakáshitelkamatok és a törlesztőrészletek emelkedése a lakáspiacot is befolyásolja, mivel a lakásvásárlások több mint 40 százalékához hitelfelvétel társul. A változó kamatozású lakáshitelek kamatainak esetleges további emelkedése a lakásra kifizetett teljes összeg növekedését eredményezheti, ugyanakkor a futamidő végéig rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek védelmet jelentenek a kamatemelkedés ellen – derül ki egy lapunkhoz eljuttatott szakértői elemzésből.

Trencsán Erika, az egyik, hitelekkel foglalkozó portál munkatársa szerint egyelőre csak mérsékelten, 0,23–0,47 százalékponttal emelkedtek ja­nuárhoz képest a bankközi kamatlábak, de a jövőben folytatódhat az emelkedés.

Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásához felvett húszéves, 10 millió forintos hitel jelenleg 2,1 százalékos kamattal érhető el a változó kamatozású konstrukcióknál. Ha nem változna a kamatszint, akkor összesen 12,2 millió forintot kellene visszafizetni. Ugyanakkor ezeknél a hiteleknél szinte biztos, hogy változni fognak a kamatok, és a jelenlegi alacsony szint várhatóan növekedni fog. Ha a teljes futam­időre vetítve például 7 vagy 8 százalékra emelkedik a hitel kamata, akkor a visszafizetendő összeg már 17,2–20 millió forint is lehet – érzékelteti az elemzés a drágulást.

A kamatkockázat ellen azon­ban – mint arról lapunk már korábban is írt – védelmet nyújtanak a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló, kiszámítható lakáshitelek. A fenti példa esetében a legkedvezőbbek már 6 százalék alatti kamattal igényelhetők, és a teljes visszafizetendő összeg garantáltan 16,6 millió forint.

A fenti példában szereplő kalkulációk csak egy lehetséges forgatókönyvet tükröznek, így a hitelkamatok ennél kisebb és nagyobb mértékben is emelkedhetnek – hívják fel a figyelmet az elemzés készítői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!