A bankkártya biztonságos?

2018.08.19. 10:00

A tolvajok sajnos mindig ügyesebbek…

Az ember azt gondolná, hogy a bankkártya biztonságot nyújt: nincs veszélyben a pénzünk, mert nincs készpénzforgalom, rugalmasságot biztosít, hiszen egyszerre van is pénz nálunk, és még sincs. A biztonságos használatra már ráneveltek bennünket, nem cetlizzük fel a PIN-kóddal, diszkréten takarjuk az ATM-eknél, és hétpecsétes titokként őrizzük a bankkártya számát. Kizárt, hogy bármi baj történhetne a számlán őrzött forintjainkkal…

JK

A gyanús pénzmozgásokat azonnal jelezzük a banknak, ne várjuk meg, amíg az összes pénz eltűnik a számláról

Fotó: Shutterstock

– Én is így hittem. Lassacskán megtanultam bankók helyett bankkártyával fizetni. Nyugalmat jelent, mert nem kell vigyázni a készpénzre, és kényelmes, mert ma már szint mindenhol lehet fizetni vele. Körültekintő vagyok, megfogadtam a bankban kapott jó tanácsokat, ami a PIN-kódot és a kártyaszámot illeti. Úgyhogy amikor csalókkal kapcsolatos hírekről hallottam, azt gondoltam magamban: Ez velem nem történhet meg! – meséli az asszony, akire egy nyugalmasan induló estén kegyetlenül rácáfolt az élet, s éppen bankkártyája kapcsán.

– Esti pihenésemet töltöttem, és keresztrejtvényt fejtettem. Pittyent a telefonom, amin csöppet sem csodálkoztam, mert a bank mindig este összegzi a tranzakciókat, a készpénzfelvételt, az utalásokat, meg a csoportos beszedések megbízásait. Bármilyen pénzmozgás van a számlámon, mondjuk, megérkezik a nyugdíj, vagy levonják az áramdíjat, kapom az SMS-t a banktól. Nagyon jó ez így. Még amikor az internetbankba lépek be, hogy utaljak valahová, vagy feltöltsem a telefonegyenleget, akkor is küld üzenetet. Semmi nem történhet a tudtom nélkül. Rémálomba illő, hogy most a tudtommal vitték, lopták a pénzemet.

A telefonom persze böcsülettel pittyent a tranzakcióknál. Ültem a fotelben, a kártya a zsebemben, miközben leemeltek 8636 forintot, majd kevéssel később 17 272 forintot a számlámról. Na de mivel? Paypassos a kártyám, ötezer forint fölött mindig kéri a PIN-kódot. Most miért nem kérte? Nem értem… Hogy történhet ilyesmi?! A telefonra kapott üzenet így szólt: Kártyatranzakció összege: 17.272 HUF 201807-20 22:09 Kártya: VISA XY Hely: FACEBK*NJDPDFAN42 fb.me/ads. Ellátogatva erre az oldalra a Facebook Business hirdetési platformot találjuk, ahol mint leendő ügyfelet üdvözölnek.

– Nem ismerek magamra. Látja, milyen az ember, most, higgadtan első mondatom az, hogy azonnal le kell tiltatni a kártyát. De akkor, egy pénteki estén kicsit pánikba estem, felhívtam a fiamat, hogy most mit csináljak. Megnéztem az internetbankban a kártyatörténetet, s amikor ott is láttam a tranzakciókat, gyorsan letiltattam a kártyát.

Az asszony első útja a bankba vezetett hétfőn, hogy bejelentse panaszát, kérje az eset kivizsgálását, s hogy új kártyát csináltasson. A bank nyilvántartásából kiderült, hogy nem forintban, hanem euróban zajlott a művelet (bár végösszegét tekintve ennek nincs jelentősége), első alkalommal 27 euróra, másodjára 54 euróra használták az adatait.

A gyanús pénzmozgásokat azonnal jelezzük a banknak, ne várjuk meg, amíg az összes pénz eltűnik a számláról
Fotó: Shutterstock

– A Facebookot használom, mint ahogy még egy sor más alkalmazást, a messengert, a böngészőket, ami normális egy kommunikáló embernél. De annak nincs kapcsolata a bankkártyámmal, mert elővigyázatosságból nem adom ki sem a számlaszámomat, sem a kártyaszámomat. Nem játszom online játékokban, nem pókerezek, nem kaszinózok, nem tőzsdézek, és nem vásárolok kártyával az interneten. Ha rendelek valamit, szigorúan utánvéttel kérem. A mind jobban terjedő internetes vásárlásokra is kitaláltak már biztonságos módot. Még a pénzügyi szakemberek is ajánlják, hogy a leghatékonyabb megoldás, ha bankszámlánk alszámlájaként külön kártya szolgál a netes vásárlásokra, és azon csak akkor van pénz, ha épp vennénk valamit, s annyi, amennyibe a termék vagy szolgáltatás kerül.

– Tudja – mondja az asszony, aki kéri, hogy bizalmasan kezeljük a nevét –, amikor a paypassos kártyát megkaptam, olyan érzésem volt, mintha nyitott pénztárcával járkálnék… Csupán egy érintés, és már gurulnak is az ezresek. Talán ebben van a huncutság. Talán. A bankkártyákat lehetséges klónozni, a banki terminálok kivételével bármelyik kártyaleolvasót alkalmassá tehetik erre, s lássuk be, e lég nagy a merítés: benzinkutak, üzletek, éttermek, bárhol, ahol kártyával fizetünk. A kártyán lévő információk ellopása is lehetséges. Belegondolni is ijesztő: elég, ha közel áll hozzánk valaki a liftben, s egy telefonnyi készülékkel átszipkázza féltett adatainkat. Ezt megelőzendő fejlesztették ki az RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) technológiát – ezen elv szerint működnek a bankkártyák is –, s ezek a speciális kártyatartók blokkolják az RFID jeleket: amíg a kártya a tokban van, az adatok védve vannak. Úgy tesztelhetjük, ha megpróbálunk fizetni úgy, hogy a kártya a tokban van. Ha a lopás összes lehetséges módját kiiktatjuk majd, ha a csalás megannyi formájának elejét vesszük, nos, akkor sem lehetünk sokáig nyugodtak. Mert örök igazság, hogy a csalók mindig ügyesebbek, a tolvajok mindig furfangosabbak. Mi meg csak kullogunk utánuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!