Frissen Fejérből

2021.04.05. 18:00

Osztatlan közös: segít a kiadvány

Lapunkban több ízben is beszámoltunk már az osztatlan közös földterületek előnyeiről, hátrányairól, s leginkább arról: a tekintetben változást tapasztalhatnak az érintett gazdák.

Szanyi-Nagy Judit

Felelet a gyakori földtulajdoni kérdésekre

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Felelevenítjük: a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezését célzó új szabályozás ez év január 1-jén lépett életbe. A módosítással az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárásának egyszerűsítése a cél, mellyel a versenyképesség növelésének évtizedek óta fennálló akadályát hárítja el a szabályozás.

Érdekességképpen lejegyezzük, hazánkban 2019 végén mintegy 1 millió 60 ezer földnek minősülő földrészlet állt osztatlan közös tulajdonban, az érintett tulajdonosok száma megközelítőleg 3,5 millió. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleményében megfogalmazta: jellemző, hogy a tulajdoni hányadát minden tulajdonostárs ismeri, azonban a földrészlet méretére és konkrét helyére vonatkozóan sok esetben nem rendelkeznek információval.

Felelet a gyakori földtulajdoni kérdésekre
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap-archív

Ezért a gazdák dolgát könnyítendő a NAK ezúttal egy kiadványt jelentetett meg, amely célja kifejezetten az osztatlan közös tulajdon új megszüntetési lehetőségeinek ismertetése. A dokumentum képet ad a választható eljárásokról, az egyes érintettek teendőiről, s külön fejezetet szenteltek a leggyakrabban felmerülő kérdéseknek. Ezek között a következők is szerepelnek: „Tulajdonosa vagyok 2/4-ed tulajdoni hányadban egy kivett út, szántóföldnek. Meg tudjuk-e osztani?”, „Van jelentősége annak, hogy a tulajdonostárs mikor szerezte a tulajdoni hányadát?”, valamint „Mit kell tenni akkor, ha valamelyik tulajdonostárs tulajdoni hányadán jelzálogjog van?”

Az „A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és az ingatlan-nyilvántartás adatainak rendezéséről” című kiadvány ingyenesen letölthető a NAK honlapjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában