2022.06.05. 16:00
Nemcsak párlatkészítők, mérnökök is főznek
A párlatkészítők többsége folyamatosan fejlődik és nem kizárólag az egyre szaporodó tapasztalatok okán, hanem úgy is, hogy konferenciákra, versenyekre, továbbképzésekre, akár pálinkabírálói tanfolyamra jár.
Tanulmányi túrára is indulnak, hogy megismerjék a főzdéket, berendezéseket
Forrás: MW-archív
A csúcs az egyetemi képzésben megszerezhető Pálinkamester végzettség. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakot indít. Az intézmény az országban elsőként kínál felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert oktatást a pálinkás szakemberek, illetve a pálinkakészítés iránt érdeklődők részére.
Az egyetem honlapján felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy: A piaci igények figyelembevételével összeállított tanmenet segítségével a hallgatók elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait, vagy akár saját pálinkafőzdét menedzselhetnek. A pálinkamester szakmérnök és szaktanácsadó képzés összeállításánál fontos szempont az elmélet és gyakorlat összhangja, és hozzájárul a pálinkás szakma szakember-ellátottságának és szakmai presztízsének fejlesztéséhez.
A képzés következő évfolyama 2022 szeptemberében indul és úgy épül fel, hogy a résztvevők magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, korszerű piaci, vállalkozási és jogi ismereteket is kapnak. Emellett betekintést nyernek a pálinkakultúrába, illetve felfedezhetik a pálinka és a gasztronómia, illetve a turizmus kapcsolatát. A jelentkezésnek meg kell történnie augusztus 15-ig, és ha sikeres felvételt nyert valaki, akkor szeptemberben kell jelentkeznie, ehhez nem kell semmi más, csak egy felsőfokú végzettséget tanúsító eredeti oklevél és egy igazolványkép.
Az oktatás során érintett legfontosabb területek kiterjednek a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és minősítésre, illetve bírálatra. De megtanítják a hallgatókat a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre is.
A mérnökjelöltek megismerhetnek híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étterem-tulajdonosokat és reklámszakembereket is. A gyakorlati oktatás résztvevői az Élelmiszer-tudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjában és saját pálinkatanüzemében sajátíthatják el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett az első három oktatási félévben tanulmányi túrára viszik a hallgatókat, hogy megismerhessék az elismert főzdéket, szakembereket. Az utolsó, negyedik félév feladata a szakdolgozat készítése, majd eljön az államvizsga ideje.