Épületenergetikai felújítások

2022.08.10. 07:30

Újabb üzemet létesítenek Sárszentmihályon

Tovább bővíti hőszigetelőanyag- gyártó kapacitását a Masterplast. Amint a cégnél elmondták: az elszálló energiaárak miatt az épületenergetikai felújítások gyors felfutása várható.

V. Varga József

A sárszentmihályi székhelyű Masterplast egyre terjeszkedik

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Új polisztirol – hétköznapi nevén hungarocell – gyártó üzemegység létesítését jelentette be a sárszentmihályi székhelyű Masterplast. A vállalat a következő hőszigetelőanyag-gyárát a Heves megyei Kálon működő gyártóbázisán alakítja ki. A társaság úgy látja, hogy az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált az európai energiakrízis következtében, ami jelentősen bővíteni fogja a hőszigetelő termékek iránti keresletet. A korszerű technológiával felszerelt gyár képes lesz a Masterplast teljes polisztirol hőszigetelő termékszortimentjének előállítására, évenként 300 ezer köbméteres mennyiségkibocsátás mellett. A 2,1 millió euró értékű beruházás finanszírozását saját anyagi forrásaiból valósítja meg a társaság, amellyel mintegy 40 százalékkal növeli meg a jelenlegi kibocsátási képességét. 

A vállalat jelentős gyártói tudással és tapasztalattal rendelkezik a polisztirol hőszigetelő anyagok előállításában, amire támaszkodva gyorsan, mindössze néhány hónap leforgása alatt megvalósítható a fejlesztés. Az új üzem a tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését, amely elsősorban a magyar és a szlovák piac hatékony ellátásában fog szerepet játszani. – A mostani európai energiakrízis mindenkit ráébresztett: az épületek fenntartási költségeit csökkenteni leginkább azzal az energiával lehet, amit nem használunk el – mondta el Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke. – Az épületek energetikai felújításában óriási megtakarítási potenciál van, Magyarországon a teljes épületállomány közel 70 százaléka szigeteletlen, vagy gyengén szigetelt. Egy tipikus „Kádár-kocka” esetében egy jó termikus burok azonnal, akár 50 százalékkal tudja csökkenteni az épület energiaigényét, amivel valós megoldást kínál a rezsiköltségek elszállása ellen. 

A várhatóan év végén kifutó 3+3 milliós lakásfelújítási támogatás miatt erős második félévet várunk a szigetelési piacon, jelentősen megnőtt az érdeklődők száma. A több mint hétszeres lakossági és kisvállalkozói piaci gázárak mellett nem kérdés, hogy aki megteheti, az szigetelni fog. Figyelembe véve a korszerűsítésre szoruló épületállomány magas számát, a szakmai szervezetekkel egyetértésben szükségesnek látnánk egy célzottan energiahatékonyságot javító állami támogatási program elindítását – tette hozzá Tibor Dávid. Az 1997-ben alapított Masterplast csoport a közép-kelet- európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalata. Tíz országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit. A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2021-es árbevétele 191,5 millió euró volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!