Frissen Fejérből

2022.07.06. 14:57

Több mint 160 lakás égett az elmúlt fél évben Fejérben

Az elmúlt fél évben rengeteg lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. A 166 szerencsétlenség során egy ember vesztette életét, tizennégyen megsérültek, az égő épületekből pedig összesen tizennyolc embert mentettek ki a tűzoltók.

Baráth Eszter

Forrás: MW-archív

Ez év első felében összesen 166 lakástűznél kellett közbeavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek Fejér megyében. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 391 technikai eszközre volt szüksége a tűzoltóknak, hogy eloltsák azt a mintegy 3000 négyzetméternyi területet, ami az épületekben a lángok martalékává vált.

2022 első félévében a legtöbb lakástüzet nyílt láng használata, elektromos vagy fűtési hiba, illetve főzés vagy dohányzás okozta. A legtöbb esetben a kéményben vagy a konyhában csaptak fel a lángok, ugyanakkor előfordult olyan eset is, hogy a hálószobában, a tárolóban vagy a nappaliban keletkezett tűz. Az ilyen balesetek során általában az idős emberek válnak áldozattá, hiszen mire észlelik a tüzet, annyi mérgező égésterméket lélegeznek be, hogy már nem tudnak menekülni.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a lakástüzek elkerülése érdekében mindenki éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente egyszer ellenőriztesse fűtőeszközeit is. Az idő előrehaladtával az elektromos vezetékek is elöregednek, éppen ezért azoknak, akik régi házban élnek, rendszeres időközönként javasolt felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot. Mindezek mellett a szakemberek azt tanácsolják, hogy a konyhába, a hálószobába és a nappaliba érdemes beszerelni füstérzékelő készüléket. Az elmúlt fél évben a megyében senki nem sérült meg olyan lakásban, ahol füstérzékelő van, és jelentős anyagi károk sem keletkeztek, mivel hamar észrevették a tüzet.

Szintén életmentő készülék lehet a szén-monoxid-érzékelő. Az elmúlt hat hónapban tizenkét alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, és három ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kandallók, a cserépkályhák, a vaskályhák és a vegyes tüzelésű kazánok mellett akár egy fali vízmérő is veszélyforrás lehet, így egy szén-monoxid-érzékelő is nagyban növelheti otthonaink biztonságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában