Durrogtatás volt, bejelentés nem

2023.01.10. 14:00

Petárdázásra, tűzijátékozásra panaszkodnak Székesfehérváron

Többen hangot adtak a napokban panaszuknak, miszerint még a szilveszteri és újévi bulik elmúltával is megsínylik a tűzijátékok és petárdák zaját, amiket ahelyett, hogy a felhasználók - szabályt követve- visszavittek volna az árusítóknak, inkább elhasználják.

Horváth-Buthy Lilla

Szilveszterkor még lehetett, ma már (lehet, hogy) szabálysértés

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Ez főleg a kutyatartókat ösztönözte "ventillálásra" a közösségi oldalakon. A szabályok pedig egyértelműek: petárdát használni alapból tilos már évek óta, aki a tilalom ellenére petárdázik szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A tűzijátékokat (KAT. F3 vagy CAT. 3 jelöléssel) pedig december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között engedély nélkül lehetett fellőni. Azonban a fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kellett (volna) szállítani, amit ő köteles volt térítésmentesen visszavenni. 

Azonban nem árt tudni, hogy tűzijátékok esetében, ahogy írtuk is, ez csak a 3. osztályba soroltakra igaz. Tehát évközben az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket el lehet durrogtatni, vannak üzletek, melyek csak ilyen termékeket kínálhatnak. Ezek egy szimpla bulihoz, szülinaphoz, vagy akár esküvőkhöz is teljesen legálisan felhasználhatók. A csomagolásokon KAT. F1 vagy CAT 1, illetve KAT. F2 vagy CAT 2 jelölések mutatják az osztályt.

Mint a rendőrség válaszából megtudtuk, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz válaszadásukig sem bejelentés, sem feljelentés nem érkezett a idei évben illegális petárdázással vagy tűzijátékozással kapcsolatban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!