Ma dönt a bíróság

2024.05.29. 12:29

TEK-es videón a veszélyes fehérvári diák elfogása: súlyosak a vádak

Videót kaptunk arról, ahogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai elfogják a szélsőséges iszlamista nézeteket valló diákot a fehérvári iskolában. A fiatalt háborús uszítás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Ma dönt a bíróság a letartóztatásáról.

S. Töttő Rita

Képünk illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Fekete melegítőben volt, amikor kattant a bilincs azon a fiatalon, akit hétfőn fogtak el a Terrorelhárítási Központ munkatársai a székesfehérvári Árpád Technikumban. A Fejér Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítési adatai alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást indított a fiatalkorú férfi ellen, aki az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő tartalmakat tett közzé az interneten.

Az ügyészségi tájékoztatás szerint megalapozott gyanú volt a fiatal ellen, aki 2022. december 4-én egy, az Iszlám Állam terrorszervezetet népszerűsítő videót magyar nyelvű felirattal ellátva, azt a terrorszervezet saját szerverén működő, nagy nyilvánosság által hozzáférhető tartalommegosztó felületre feltöltötte.

Súlyos és döbbenetes információkat osztott meg a feol.hu-val az Ügyészség: a diák ezt követően sem hagyott ugyanis fel a terrorszervezet működésének támogatásával. Az iszlám állam népszerűsítése céljából létrehozott, bárki által elérhető szerverre a tanuló további magyar nyelvű propaganda kiadványt és a terrorszervezetet buzdító vallási énekeket töltött fel.

A veszélyesnek ítélt fiatalt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a TEK közreműködésével elfogta, majd gyanúsítottként hallgatta ki háborús uszítás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. Az Ügyészség ezt követően  majd indítványozta a diák letartóztatásának elrendelését, melyről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója ma dönt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!