Elfogadhatatlan, hogy ilyesmi megtörténhet

3 órája

A két család régóta háborúzik Ercsiben

Gázpisztolyokkal, botokkal, baseball ütőkkel és autókkal támadt egymásra két csoport Ercsiben – tudta meg elsőként a Bors. Az ügyben a feol.hu-nak nyilatkozott a település polgármestere, Szabó Tamás. Íme a részletek!

Tihanyi Tamás

Forrás: Bors / olvasói fotó

– Régi, több évtizedes családi villongás újult ki – mondta a FEOL-nak Szabó Tamás, Ercsi polgármestere. – Ez a két család valamilyen oknál fogva időnként felmelegíti az egymással szembeni ellentéteket, és ezt kénytelen látni a város lakossága. Minden jóérzésű embert zavar ez a helyzet, engem is, de sajnos úgy látszik, az itt élőknek valamilyen szinten el kell fogadniuk ezt a helyzetet. Én 2006-ban lettem először polgármester Ercsiben, és már akkor létezett a viszály a két család között. Akkoriban valahogyan ki tudtuk egyenesíteni a dolgokat, sikerült közöttük békét teremteni, de valamilyen oknál fogva ez az ellentét mindig kiújul. Mitől és miért, nem tudom, de egyszerű állampolgárként, mint aki Ercsiben lakik, azt gyanítom, hogy a történtek mögött ott lehetnek a megélhetés körülményei, a nem mindig tisztességes úton szerzett jövedelmek körül kialakult vita. A bandaháborúkkal kapcsolatban általában a drogról, a drogkereskedelemről hallani, de erről ebben az esetben tényszerűen nem tudok beszélni. A rendőrség időnként beavatkozik, de aztán amikor valaki visszakerül a korábbi élethelyzetébe, ismét újrakezdi az üzelmeket és minden folytatódik tovább.

A két család tagjai állítólag még rokoni kapcsolatban is állnak egymással, de mint tudjuk, a rokonság gyakran még erősebb viták, ellentétek forrása lehet.

– Szombaton tehát ismét előjöttek az ellentétek – folytatta Szabó Tamás. – Meghallgattam a rendőrfőkapitány helyettesének tájékoztatóját, elmentem a helyszínre, ahol a rendőrség még szemlét tartott. Beszéltem az egyik érintett család tagjával, aki azt állította, hogy a fegyveres támadás elszenvedője volt. Ő azt mondta, egy régi ügy, egy régi tanúvallomás húzódik meg a háttérben, azt akarta a másik család erőszakos módon visszavonatni – de sem rendőr, sem bíró nem vagyok. Sajnálom, hogy ilyen körülményeket teremtenek ezek az emberek, és sajnálom azt is, hogy Ercsi megint ilyesmi miatt került a hírekbe. Pedig ezek az emberek találhatnának tisztességes munkát is, de jobban szeretnek a zavarosban halászni.

A településvezető elmondta: hétfőn ülésezik Ercsiben a közbiztonsági bizottság, igaz, nem az esemény miatt tervezték a tanácskozást. Az egymás mellett élés szabályait szeretnék újra fogalmazni, az egyik fontos napirendi pont a rendelet esetleges módosítása.

– Közeledik az Eötvös Napok, és bizony tavaly történt olyan atrocitás, amely miatt rendőri közreműködést kellett kérnünk és este tíz óra körül le kellett zárnunk az eseményt, nem tarthatott éjfélig az utcabál, mint ahogyan azt korábban engedélyeztem. Bizakodunk abban, hogy idén biztonságos körülmények között rendezhetjük meg az eseményt, amelynek biztonságtechnikájáról 13-án egyeztetünk majd a Művelődési Házban a rendőrség, a polgárőrség, a biztosító szervezet képviselőjével. De nyilvánvalóan beszélnünk kell erről a legutóbbi történésről is, hiszen nem elfogadható, hogy bandaháborús körülmények alakuljanak ki a városban.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!