Rongálás

2017.09.30. 11:30

Ellopták a fehérvári Diszkoszvető sportszerét

Két hete hűlt helye van a Pirosalma utcában a jellegzetes örökpózba merevedett Diszkoszvetőnek – a bronzszobrot restaurálni vitték, miután valaki kilopta a kezéből a diszkoszt...

Kocsis Noémi

A Diszkoszvető fiú című szobor kezéből ellopták a diszkoszt

A Jáky József műszaki szakközépbe járó diákok kedvelt iskolaoldali beszélgetős-dohányzós területén eddig álló, Turáni Kovács Imre (1910-1975) alkotásával eddig csak vicceltek a tréfásak, ácsorgott néhányszor csikkel a kezében, de rongálásnak eddig nem esett áldozatul. A szobor kezébe csavarozott bronzdiszkoszt eltolvajló ismeretlen valószínűleg arcpirítóan olcsón szabadult meg a zsákmánytól, a szobrot így viszont el kellett szállítani, mert helyreállítása csak speciális műhelyben lehetséges, egy újra elkészített diszkosz helyszíni odahegesztése tönkretenné a szobortest patináját. Kocsis Balázs szobrász-restaurátornak nem volt könnyű dolga, miután a diszkoszvető alakját a közelmúltban a korábbinál jobban odaerősítették a talapzathoz, éppen azért, hogy biztosan rongálásmentes legyen. A szakember október végéig újrakészíti a hiányzó elemet, utána lehet visszahelyezni a megszokott helyére.

A Diszkoszvető fiú című szobor kezéből ellopták a diszkoszt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában