E-recept

2017.09.28. 08:00

Novembertől nem gond, ha otthon marad a vény, elég a személyi és a TAJ-kártya

FEJÉR MEGYE – November 1-től, ha valaki elveszti a receptjét, vagy elfelejti magával vinni, személyi igazolványa és TAJ-kártyája bemutatása után az ország bármelyik patikájában kiválthatja az orvosságát.

FMH

Schneider Attila az e-személyileolvasó készülékkel. Még nem minden patikába érkeztek meg ezek a készülékek

Fotó: Pesti Tamás

A jelenleg még tesztelés alatt lévő rendszerben patikusunk azt is látni fogja a közeljövőben, hogy mik a rendszeresen szedett orvosságaink. A gyógyszerész azt is tudja majd, ha több orvos egyidejűleg olyan terápiákat rendel egy betegnek, amelyek együtt alkalmazása nem ajánlott. Orvosunk pedig azt követheti nyomon, hogy valóban elmentünk-e a patikába kiváltani a javasolt szereket. (Az továbbra is a beteg-orvos bizalmi kapcsolaton és a modern orvostudományba vetett hitünkön múlik, hogy a kiváltott patikaszereket ténylegesen be is vesszük-e...) Az intézkedés bevezetésének indoka a kormány szerint például az, hogy az elektronikus adattér biztonsága erősebb, mint a bankkártyáké.

Schneider Attila az e-személyileolvasó készülékkel. Még nem minden patikába érkeztek meg ezek a készülékek
Fotós: Pesti Tamás

Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Fejér megyei elnöke azt mondja, az új rendszerrel alapvetően ő is szimpatizál, hiszen több előremutató elem van benne. Az első a már fentebb említett nyomonkövethetőség, de előny az is, hogy kiszűrhetőek a visszaélések. A kamarai elnök (maga is gyógyszertárvezető) azt mondja, az elmúlt években ugyan nem gyakorta, de mégis előfordultak esetek, amikor valaki fénymásolt receptekkel érkezett nyugtatót kiváltani – de olyan is volt, hogy egy patikában egy budapesti pszichiátriáról ellopott receptekkel próbált valaki speciális szerekhez jutni. Az e-recept rendszerében azonnal kiderül, ha az orvos nem írta fel a terméket. A patikák számára talán legnagyobb könnyebbséget hosszabb távon mégis az jelentheti, hogy megszűnhet a rengeteg adminisztrációval járó és kisebb méretű gyógyszertárakban tárolási gondokat jelentő őrzés. Jelenleg ugyanis a jogszabály szerint a kiállítástól számított öt évig minden papír alapú receptet meg kell őriznie a patikának, ahol helyébe a páciensnek terméket adtak. A társadalombiztosítás ezt bármikor ellenőrizheti – tavaly például az ország összes patikájában fel kellett túrni a nagyrészt a pincében tárolt dobozokat, hogy a dolgozók előkeressék a felnőtt pelenkák összes leadott receptjét. Felmerült ugyanis, hogy ezek kiváltásával néhány intézménynél csalhattak a betegek.

- 2018. december 31-ig kötelezően lesz papíralapú recept is az e-recept mellett

- mondja a megyei kamara elnöke. Utóbbi dokumentum gyakorlatilag egy felírási igazolás, középen vonalkóddal, ezt viszi be a patikus – egy leolvasóegység segítségével – a saját számítógépes rendszerébe. A felírási igazolásra főképp akkor van szükség, ha valaki nem személyesen váltja be a receptjeit – ilyenkor a gyógyszer kiváltójának ezt a papírt kell bemutatnia a gyógyszertárban. Az ezen lévő vonalkód „mögött” az orvosnál felírt összes, számunkra rendelt patikaszer ott lesz, ez alapján megkapjuk azokat a patikában. Idén november 1-től, a tesztüzemmód után következő rendszerélesítéstől kezdve méghozzá az ország bármelyik egységében: ugyanis az elektronikus nyilvántartásnak köszönhetően a szakemberek szerint nem lesz gond, ha netán otthon hagytuk a megszokott papíralapú receptünket, vagy elutazáskor egy másik városban észleljük, hogy a magunkkal hozott gyógyszer elfogyott. Egyszerűen be kell mutatnunk e-személyinket, vagy annak hiányában általános személyazonosító kártyánkat, illetve a TAJ-kártyát, és máris kiválthatjuk a rendszeresen szedett gyógyszereket. A párhuzamosan futó vényezés 2019-ben is érvényes, a beteg akkor is kérhet az orvosnál papírra írt javaslatot, de azon évtől ez már nem kötelező az orvos számára. (A magánrendelőkben az e-recept csak 2019-től lesz kötelező, addig a magánorvosok számára választható.)

- Szeptember-október a patikusok számára a felkészülési időszak – mondja Schneider Attila. A megyei elnök által vezetett egység az elsők között jelezte csatlakozási szándékát az elektronikus rendszerhez, de a csatlakoztatás még nem mindenhol történt meg. Kijelölt informatikusok hajtják majd végre a rácsatlakozást a gépekre, illetve szerelik fel az e-receptleolvasókat, amelyeket a gyakorlatban aztán ismét tesztelni kell egy megadott ideig. Mindezen előkészületek időben belecsúszhatnak a rendszer élesedésébe, amikor már fennakadás nélkül kell kiszolgálni a betegeket. Az általunk megkérdezett szakember úgy véli, jobb lett volna, ha hosszabb felkészülési időszakot kapnak a patikák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában