Rendkívüli közgyűlés

2017.09.15. 07:24

Üvegfedés alatt mutatják be a Géza-kori templomot

SZÉKESFEHÉRVÁR A Géza fejedelemhez, illetve a királyi palotához köthető négykaréjos templom maradványait is megcsodálhatjuk majd a bazilika előtt: a közgyűlés kiírta a közbeszerzést a megvalósításra.

Házi Péter

g

A rövidsége ellenére igen fontos döntések születtek a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen, amelynek legelején egyperces néma főhajtással emlékeztek a 63. életévében elhunyt Jónás Károlyra, a Székesfehérvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesére, aki 1998-ban kezdte munkáját a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat tagjaként.

Zárt ülésen választották ki az Arany János utca, a II. János Pál pápa tér és a Géza nagyfejedelem tér burkolatát megvalósító céget. Amint Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, elindították a közbeszerzést a Géza fejedelem idejében épült négykaréjos templom bemutatására is, amely a fejedelmi, később királyi palota része lehetett. A hetvenes éveket követően a régészek 2014-ben végeztek itt újabb kutatásokat, ezek eredményeit láthatjuk majd az üvegfedés alatt a II. János Pál pápa téren.

- Szép, megújuló belvárosi tér-együttest fogunk látni a munkák végeztével. Minden belvárosi teret és utcát szeretnénk ütemezetten felújítani újabb közösségi tereket létrehozva – mondta a közgyűlést követően a város polgármestere, aki lapunk kérdésére azt is hangsúlyozta:

- A Bartók Béla tér esetében is döntés született a tér felújításáról, Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a fák száma nem csökkenni, hanem ellenkezőleg, nőni fog a tér felújítását követően. Egy olyan új, hangulatos közösségi tér jön létre, amelynek kiválóságát már bizonyította a jazzfesztivál.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Alba Volán Zrt.-vel, illetve annak jogutódjával, a KNYKK Zrt.-vel kötött közszolgáltatási szerződés a helyi buszok üzemeltetésére 2017. december 31-én lejár. A város most kiírta a közbeszerzést az új, 2020 nyaráig érvényes szerződésre, amelyben előírják, hogy legalább Euro2-es környezetvédelmi osztályba tartozó buszokkal kell majd ellátni a feladatot, éves szinten 3 millió 196 ezer kilométert megtéve. A polgármester szerint az új szerződés előrelépést jelent majd a szolgáltatás színvonalában.

A korábbi tervekkel ellentétben nem szeptember végén tartja a képviselő-testület az éves közmeghallgatást, hanem október 20-án, délelőtt. A téma: az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet lesz, várják a lakókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában