Távhőszolgáltató

2017.10.20. 07:00

Kiköltözik a fűtőrerőmű a Királysorról, mi lesz a helyén?

Még az idén munkába állhat a Bakony utcában két nagy, új kondenzációs kazán, így a királysori erőműben egyre kevesebb kazán dolgozik. A cél az, hogy 2022-ig teljesen kiürítsék az egy kori Villanytelepet.

Házi Péter

A Bakony utcában két komoly kondenzációs kazán beüzemelése fejeződik be hamarosan, a remények szerint ezek még az idén munkába állhatnak

Több fontos fejlesztés zajlik a város távhőszolgáltatójánál, Szauter Ákos vezérigazgatót kérdeztük a történésekről. Arról is, mennyit spórolnak a lakók, amióta a házak szigetelése megvalósult, de arról is, miért mondanak fel negyven bérlakás bérlőinek.

Mikor és hová költözik a távfűtés a királysori erőműből? Mennyit spóroltak, spórolnak valójában a házak a szigeteléssel, ablakcserével? Miért kell negyven lakásból hamarosan kiköltözniük a bérlőknek?

- Szauter Ákost, a távhőszolgáltató vezérigazgatóját kérdeztük a város egészét érintő változásokról.

- Talán egy évtizeddel ezelőtt merült fel komolyabban, hogy a város „központosított” távfűtését átalakítják, a királysori telephelyről elköltöznek a kazánok. Hol tart ez a folyamat?

- Tavaly novemberben döntött az önkormányzat az erőmű kitelepítéséről, s ennek finanszírozásáról is. A fő cél a terület felszabadításán túl, hogy ne egy helyen egy nagy erőmű, hanem a város több pontján szétszórva, kisebb kazánok állítsák elő a hőt. Ez üzembiztonsági szempontból jelent előrelépést, másrészt, miután kondenzációs kazánokat építünk, takarékosabb és környezetbarátabb lesz a távfűtés. Idén megvalósul két 20 megawattos kondenzációs kazán a Bakony utcában, ezek beüzemelése most zajlik. A szedreskerti kazánházba, amit hosszú évek óta nem (vagy csak a nagy erőművi leállás idején) használtunk, három darab 5 megawattos kazán kerül, itt most a bontási munkák folynak. A tóvárosi erőműben is felújítottuk a 7 megawattos kazánt, s hátravan még egy 20 megawattos fűtőberendezés helyének megtalálása is. Bízom benne, hogy az előzetes terveknek megfelelően, legkésőbb 2022-ig sikerül levezényelni a teljes kiköltözést a Királysorról.

A Bakony utcában két komoly kondenzációs kazán beüzemelése fejeződik be hamarosan, a remények szerint ezek még az idén munkába állhatnak

- Az ehhez szükséges pénzt honnan, hogyan teremtik elő?

- Egyelőre saját forrásból oldjuk meg a kazánok beszerzését és a fejlesztéseket. Ennek egyik lehetősége, hogy felhasználjuk azon ingatlanjainkat, amelyek nem közvetlenül a hőszolgáltatási tevékenységünkhöz kapcsolódnak. Egy ilyen lakóépület van a tulajdonunkban, a Havranek utca 1. alatti negyvenlakásos bérház. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem szociális, hanem piaci alapon működő bérlakás, a bérlők határozatlan idejű szerződésekkel vannak itt, 60 napos felmondási idővel. Az a döntés született, hogy a lakásokat értékesítjük, és a bevételt az erőmű kitelepítésére fordítjuk.

- Volt-e idejük a lakóknak új lakás után nézniük, felkészülniük?

- A szerződések januári felmondásáról már október elején értesítettünk minden lakót, hogy legyen idejük új albérletet keresni. Arra is lehetőség van, hogy a lakást megvásárolják az ott lakók. Érdeklődés már van ez ügyben. Egyébként a lakásokat felújítjuk, a fűtést korszerűsítjük, külön mérhetővé tesszük. Minderről egy ütemterv készül, amely alapján nem minden lakónak kell januárban kiköltöznie.

Szauter Ákos vezérigazgató szerint üzembiztonsági szempontból is jobb lesz az új rendszer. Mivel a város több pontján lesznek a kazánok, váratlan hiba esetén sem áll le a távfűtés

- Miért télen történik mindez?

- Amennyire kapacitásaink engedik, saját szakemberekkel kívánjuk megoldani a felújítást, akiknek az ilyen jellegű munkákra érthető módon ebben az időszakban van szabad kapacitásuk. Hangsúlyozom, a tényleges ütemezés függvényében lesznek olyan lakások, ahol akár egy-két hónap hosszabbítás is lehetséges a bérleti szerződésekben. Igyekszünk mindenkinek segíteni a lehetőségeinkhez mérten. Arra kérem a lakókat, keressenek minket, ha ez ügyben kérdésük van!

- Visszatérve a hőszolgáltató profiljához: Kell-e annyi hőteljesítmény, mint mondjuk tíz éve? Úgy is kérdezhetném, hogy mennyi energiát spórolnak meg a házak, mióta átestek a hőszigetelésen?

- A város távfűtött lakásainak hőigénye 8-10 éve 110 megawatt körül volt. 2010 táján fejeződött be a panelfelújítási program. Ennek köszönhetően nagyjából 30 százalékkal csökkent a felhasznált hő mennyisége, most 80-90 megawatt ez a szám. A megtakarítás elsősorban az épületek szigetelésének, az ablakcserének, a kapcsolt épületek szétválasztásának és kisebb részben a belső fűtési rendszerek korszerűsítésének az együttes eredménye.

MI LESZ A 4,5 HEKTÁROS TERÜLET SORSA?

Az 1900-as évek legelején jött létre a Királysoron az akkori Villanytelep, amelynek legnagyobb részén ma a Fűtőerőmű működik. Amint a legutóbbi vízivárosi fórumon is szó volt róla, kétszáz új parkoló épül a felszabaduló terület egy részén, ami égetően fontos a panelházas övezetben. A nagyobb kérdés azonban az, mi lesz a sorsa az épületeknek, amelyek között megmentésre érdemes is akad? A szomszédos Akóts-malom épületével együtt felmerült már itt például Ikarus- és Videoton-múzeum kialakítása is, de az is, hogy egy szalonnasütőkkel tarkított szabadidős terület jönne létre ott, ahol nincsenek épületek. Ez azonban még a jövő zenéje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában