Ünnepség

2017.10.15. 19:12

Csikósok és csőszleányok a mezőkomáromi szüreti felvonuláson

Nagy volt a sürgés-forgás szombaton délidőben a „kultúr” előtt, gyülekeztek a lovasok, a táncosok, díszítették a kocsikat, szolid körútra indultak a szüreti felvonulók.

V. Varga József

Lovas hölgyek díszes öltözékben

Fotó: V. Varga József

„De mi ünnepelni felvonultunk, / díszes kocsikra, traktorokra, lovakra pattantunk, / hogy e kis falunkba vidámságot hozzunk” – kántálta a rigmust a kisbíró, Burdohány Balázs. A szüreti felvonulást és a bált a Sió-menti Nyugdíjasklub jegyezte. Nem felejtjük szép hagyományainkat! – szögezte le a gyülekezőnél a két főszervező, Burdohány Józsefné, Juliska és Poórné Zsoldos Ibolya. A cifra karavánt, szokás szerint a betyár vezette föl, s őt követték a csikósok és a csőszleányok. Bíró uram és a bíróné, Baics Kristóf és Bogdány Fanni hófehér hintón feszített.

Lovas hölgyek díszes öltözékben
Fotós: V. Varga József

Befutottak az ifjú lovasok a balatonszabadi lovasiskolából, s nem hiányzott a menetből az aprónép sem. A felvonulók Szabadhídvégre, a szomszédvárba is átrándultak (kölcsönösek e vizitálások), majd visszaérve, először a kereszteződésben megbújó kocsmánál perdültek táncra a víg zeneszóra, nótázva hívogatva a népeket az esti bálba. A nyitó táncot bíró uramék ropták, a gyerekek csőszjátékot imitáltak, s előkerült a szüreti kalács és a jóféle itóka is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában