22 ország

2017.10.13. 10:30

A hazánkba akkreditált nagykövetek házastársai voltak a város vendégei

SZÉKESFEHÉRVÁR – Nagyon szeretik ezeket a kirándulásokat, amelyeken történelmi, kulturális értékekkel ismerkedhetnek.

Szabó Zoltán

A fehérvári Városházán fogadták tegnap a vendégeket, akik megnézték a koronázó ékszerek másolatait is

Fotó: Pesti Tamás

A Külügyminisztérium szervezésében érkeztek Fehérvárra a vendégek, összesen huszonketten, afrikai, európai, ázsiai és tengerentúli országok diplomatáinak házastársai. Egyikük kivételével hölgyek, az egyetlen férfi a litván nagykövet férje volt köztük. A delegáció vezetője, Szijjártó-Nagy Szilvia, a külgazdasági és külügyminiszter felesége lapunknak elmondta, eddig már háromszor adatott meg neki a lehetőség, hogy elvigye a nagykövet házastársakat egy kirándulásra, megmutatva hazánk kincseit, történelmi és kulturális értékeit. Fehérvár előtt Gödöllőn, Egerben és Balaton-felvidéken jártak. Nagyon szeretik ezeket a kirándulásokat az érintettek, a szervezők és a vendéglátók pedig bíznak abban, hogy később, családjukkal vagy barátaikkal is visszatérnek a különböző helyszínekre, és elviszik Magyarország jó hírét. Szijjártó-Nagy Szilviától azt is megtudtuk, a diplomata feleségek, férjek egyébként is nagyon jóban vannak. Sűrűn összejárnak, van egy kis klubjuk, ahol találkoznak, évente egyszer jótékonysági vásárt rendeznek.

A fehérvári Városházán fogadták tegnap a vendégeket, akik megnézték a koronázó ékszerek másolatait is
Fotós: Pesti Tamás

Elsőként a Városházán, a díszteremben fogadták a delegációt ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a vendégeket, és beszélt a nemzet történelmi fővárosának jelentőségéről múltjáról, jelenkori eredményeiről. Erős gazdaságáról, iparáról, munkaerő helyzetéről sportjától, kultúrájáról, oktatásáról is szólt. Levetítették a Tele élettel című kisfilmet is, Székesfehérvár imázsfilmjét.

Utána városnézésre, a főbb látnivalók megtekintésére invitálták a diplomaták házastársait. A Romkert, az Országalma, a Városháza, a Fő utca nevezetességei és az Aba-Novák kiállítás megtekintése szerepelt egyebek között a séta programjában, Délután egy divatbemutatót is láthattak a vendégek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában