2017.11.12. 20:07
Magyaros kolbász és forralt bor, bőséges faluvacsora és Szivárvány
Sercegett a kolbász, mennyi illatok szálltak. Táci toros – Táci rétes elnevezéssel, hatodik alkalommal rendeztek szombaton hagyományőrző napot a szolgáltató háznál és a művelődési házban. … Májusban pálinkafesztivál, augusztusban falunap, novemberben „toros-rétes”…
A rétes-kommandó kézzel nyújtotta az édes finomság tésztáját Fotó: Pesti Tamás
A családok, barátok, egyesületek, munkahelyi kollektívák nem kevesebbre vállalkoztak, minthogy a derűs, felhőtlen együttléttel még közelebb hozzák egymáshoz az embereket – erősítette meg Horváth Tamás polgármester a Táci toros – Táci rétes újkori filozófiáját.
Az adományok az óvodások és az iskolások javát szolgálja: az önkormányzat a tavalyi összegből például a kis óvodánál a nyílászárókat cseréltette ki, aziskolásokat pedig a tordaszentlászlói (a falu erdélyi testvértelepülése) kirándulás autóbuszköltségének finanszírozásával támogatta. Dallos Róbert és párja, Zsuzsi már messziről integetett, és illatos forralt borral, citromos teával kínált. Azt a pikánsan fűszerezett római levest, azt nem lehet feledni – nosztalgiáztunk kicsit a pár évvel ezelőtti estebédről.
Böllér uram, Forgács Öcsi (Attila) és brigádja szakszerűen sürgölődött a jószág körül; Imre Sándor étekízőrző mester és gárdája pedig folyvást csak sütötte a kolbászt és a hurkát a népeknek.
A disznótorost jól kiegészítette a hagyományos rétes. Kis édes a sósra, melyekre aztán jól csúsztak a tüzes pálinkák és a zamatos borok. Marek Józsefné Maya – a réteses különítmény vezetője – csak annyit mondott: 1480! Aztán „matekozni” kezdtünk a hölgyekkel: 74 tálca rétest készítettek, egy tálcára 4 rúd jutott, ez 296 rúd, 1 rúdból 5 rétest szeltek, vagyis a délutáni
kóstolóra összesen 1480 finomabbnál finomabb rétessel rukkoltak elő. Stimmel! – állapítottuk meg mosolyogva Dancs Norberttel, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetőjével, aki visszatérő vendégként a családját is elhozta a táci túrára.
TTH – Csörgő Dávid ezzel fogadott. Az előbb számok, most pedig betűk: mi ez, valami kód? – firtattam kíváncsian az egyik kolbászsütő alakulat sátránál.
Tökéletes Testek Halmaza! – nevettek a bájos hölgyek, a Csörgő-csapat további tagjai. Valamit megérezhettek a tekintetes ítészek ízléséből, mert azt mondták, a citromos ízesítésű kolbászt mindenképpen meg kell kóstolnom, nehogy elvigyem az álmukat…
No, nem nyertek vele!
A 2017-es kolbászbajnokság díjait a zsűri három illusztris tagja – Ferenczy István mesterszakács, a Magyar Grillszövetség elnöke, Dunkl Gergely sárosdi polgármester és Berecki Tamás pályázati koordinátor adta át. Az első helyet a Csörgő Zsolt vezette TTH alakulat érdemelte ki sajtos ízesítésű kolbásszal, megelőzve a hagyományos, magyaros kolbásszal operáló Kolibri csapatot
(Szalai Kata) és a Szerencse különítményt (Polyákné Teri).
A műsort a Százszorszép Óvoda nagycsoportosainak játékfűzére vezette föl, majd a Táci Nyugdíjas Egyesület Szivárvány dalköre és tánccsoportja nótázott és táncolt. Az estet tombolasorsolás zárta.
Túrós, meggyes-darás, almás-mákos A régi iskolaépület helyiségei „rétes gyárrá” alakulnak a novemberi gasztronómiai attrakció idejére. A táci házi rétes egy-egy adagját 1,5 kilogramm lisztből és 2 tojásból keverték ki az asszonyok, a kellő mennyiségű sertészsír, valamint víz és só hozzáadásával. A négy cipót vászonabroszon kigömbölyítették, majd a tésztát a pihentetés után belülről kifelé haladva kinyújtották (méltóságteljesen hullámoztak a tésztalepedők), és olvasztott sertészsírt locsoltak rá. A tölteléket egységesen
elhintették, és a rétest az abrosz segítségével feltekerték, azután a tepsi méretére darabolt rudakat halványpirosra sütötték. Végül porcukorral vékonyan meghintették a rétest, egy-egy rudat ötfelé szeltek, és melegen tálalták a népeknek.