Körkép

2017.12.21. 08:30

Karácsonyi lázban a piac! Rengetegen állnak sorba az ünnepi alapanyagokért

Megsokszorozódott a piacon vásárlók száma a héten: javában fogytak a népszerű karácsonyi alapanyagok.

Szanyi-Nagy Judit

j

A mák és a dió egyaránt népszerű termény a termelői piacon, az árusok gyakorlatilag egész nap mérik ezeket a terméseket. Kóródi Kálmánné Éva úgy tapasztalja: a szemes mák és a nyers dió a közkedveltebb, hiszen így jól látszik azok tisztasága, frissessége.

- Vásárláskor a máknál ügyeljünk arra, hogy idei, tiszta és magas olajtartalmú legyen, ne avasodjon. A daráláskor érdemes olyan hagyományos darálót használni, amely a magot nem porítja, csak szétnyomja, így az olajos illóanyagok megmaradnak. A mákot elsősorban a karácsonyi bejgliben használják a vevők, de szilveszterkor a mákos gubában is viszont láthatjuk, hiszen a hagyományok szerint az aprószemes, magvas dolgok gazdagságot hoznak a következő évre – emeli ki az árus.

Fotók: Pesti Tamás

A dió – a mákhoz hasonlóan – a bejgli egyik alapanyagaként ismert. Vásárláskor válasszunk száraz, magas olajtartalmú szemeket. Ha van rá lehetőség, kóstoljunk: a dió ne legyen nyers, avas, és az sem jó, ha túl száraz. A termény a csontritkulással küzdő betegeknek is jó – magas kalciumtartalma miatt.

A kacsahús évközben is keresett termék, de az ünnepi időszakban megsokszorozódik az azt vásárlók száma, különösen a karácsonyt megelőző napokban. Az emberek leginkább a kacsacombot keresik – tudtuk meg Viola Sándor tulajdonostól, aki azt is elmondta: a konfitálásos sütés és az aszalt szilvával töltés vált igazán népszerű felhasználási móddá mostanában.

Fotók: Pesti Tamás

A szárnyasok közül keresett még a pulykamell, a bébipulyka és a főként leveshez használt gyöngytyúk is.

- Az aszalt szilvát leginkább húsok töltelékeként alkalmazzák a vásárlók – erősíti meg az egyik üzletben árusító Ildi, hozzátéve: az ünnepeken kívül is napi szinten vásárolják ezt a gyümölcsöt az odalátogatók. Mint mondja: van, aki fél kilót visz, míg mások tíz vagy húsz dekagrammot vesznek belőle.

- A vásárláskor érdemes figyelni arra, hogy kénezetlen gyümölcsöt válasszunk, hiszen a kén-dioxid hasfájást, puffadást okozhat – emeli ki Ildi, hozzátéve: az aszalt szilva egy-másfél évig eláll.

Fotók: Pesti Tamás

- Ezen a héten indult be a savanyúkáposzta-vásárlás is, valahogy mindenki az utolsó napokra hagyta a savanyú megvételét – számol be tapasztalatairól Simon Dóra alkalmazott. A pult előtt kígyózik is a sor: zömében savanyúkáposztát vesznek az emberek, akik egy négy-öt éves kihagyás után ismét a levélbe csavart változatot keresik. Az alapanyagból elsősorban töltött káposzta készül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában