Bringára fel!

2018.01.11. 07:30

A horvát-magyar határtól a Balatonig érne a megye új kerékpárútja

Legutóbb csaknem két éve írtunk a két megyei települést, Mezőkomáromot és Szabadhídvéget is érintő kerékpárút-tervezetről.

Szanyi-Nagy Judit

A terv pedig, olybá tűnik, lassan valósággá válik. Mint ismeretes: Tamási város önkormányzatának vezetésével létrejöhet egy, a déli országrészt és a Balatont összekötő kerékpárút. A tervek szerint ugyanis az egykori Dombóvár és Lepsény közötti vasútvonal helyén, a régi töltéseket felhasználva lehetne kialakítani azt az utat, amely a Sió mentén haladva – így Mezőkomáromot és leginkább Szabadhídvéget érintve – egészen a magyar tengerig érne.

- A Fejér megyei szakasz egy tíz kilométeres részt tenne ki – részletezi Pap László, Szabadhídvég polgármestere. – Egy pályázatnak köszönhetően a költségeket átvállalták, nekünk csak a hozzájárulásunkat és a segítségünket kérték a terv megvalósításához. Mindenféle tervezés a tamási önkormányzat berkein belül történik. Az együttműködési megállapodást már aláírtuk – teszi hozzá az elöljáró.

Pap László úgy tudja, a Sió-meder kotrását 2018, tehát ez év őszére tervezik, melyet a kivitelezés követ majd, az előzetes tervek szerint 2019 tavaszán. Erről a közelmúltban is egyeztettek az indítványozó város, Tamási vezetésével és az érintettekkel.

- A kerékpárút nemcsak Szabadhídvégnek, de az egész kerékpáros társadalomnak komoly előrelépést jelentene – mondja a település polgármestere.

Az állítást igazolja, hogy a Dél-Dunántúlt és a Balatont összekötő út az Adriára jutást is megkönnyítené, hiszen az út a következő vonalon épülne ki: Ádánd-Tamási-Dombóvár-Pécs. A polgármester arra is kitért: a Pécs és az Adria közötti szakasz egy külön uniós forrásból valósulna meg.

A Sió-medernél ősszel kezdődnek a munkálatok
Fotós: FMH-archív

Az elöljáró legutóbbi információi szerint a parlament már döntött erről az országosan is kiemelt projektről, és úgy tudja, hogy már a forrás is rendelkezésre áll.

A tervekről a másik érintett megyei település, Mezőkomárom polgármesterét, Köő Pétert is megkérdeztük. Az elöljáró elmondta: bár Mezőkomáromot közigazgatási területként csak kis részben érinti a beruházás, örülnek az újabb, kibővített közlekedési lehetőségnek, a megfelelő összeköttetésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában