Kicsiben a világ

2018.02.12. 08:30

Történelem és fantasztikum egy helyen a csőszi ismeretterjesztő makettkiállításon

Egy helyi évforduló kapcsán nyílt történelmi ismeretterjesztő kiállítás a csőszi hivatal dísztermében – kis fantasztikummal fűszerezve.

Szanyi-Nagy Judit

A szeptembertől iskolás Béres Lacika is ismerkedett a történelmi gépekkel - holott édesapjával közös Star Wars-űrhajóikat ők is kiállították

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Ameddig a szem ellátott, repülőgépek, tankok és történelmi mozzanatokat felelevenítő diorámák sorakoztak egymás mellett a csőszi önkormányzati hivatal dísztermében. Persze a gépek is makettek voltak – ezek székesfehérvári, szabadbattyáni és csőszi alkotók keze munkáját dicsérik.

A történelmi ismeretterjesztő kiállítást Rák Vilmos Zsolt helytörténeti kutató, valamint Balázs Miklós György, a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitotta meg. Mindketten – hol egy szövegrészlet segítségével, hol pedig emlékezetből – a Csőszön és közelében dúló harcokat idézték fel a jelenlévőknek. Ugyanis a tárlatot az 1945. február 11-ei, a közelben zajló súlyos harcok és a „csőszi pokol” emlékére rendezték meg – hagyományőrző jelleggel. A megnyitó különlegessége az volt, hogy az 1945-ös és a mostani dátum egyaránt vasárnapra esett.

A történelmi, MIG vagy éppen Messerschmitt gyártású repülőgépek mellett helyett kapott a fantasztikum is: a legfiatalabb alkotó, Béres Lacika az édesapja segítségével elkészített Star Wars-űrhajóit állíthatta ki az impozáns környezetben.

A szeptembertől iskolás Béres Lacika is ismerkedett a történelmi gépekkel – holott édesapjával közös Star Wars-űrhajóikat ők is kiállították
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

A kiállítók, Balázs Miklós, Balázs Miklós György, Béres Lacika, Béres László, Hajas Zoltán, Laczkó Béla, Laczkó Gábor, Nagy Gergő, Nagy László, Nagy Péter, Nagy Tamás, Rák Vilmos, Rohály Dávid, Szalai Ákos és Vígh János alkotásait két héten át, a hivatal nyitvatartási idejében, illetve hétvégén 10 és 12 óra között tekinthetik meg. A maketteknél néhol idegen nyelvű leírás is olvasható – ismeretterjesztő céllal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában