Mézzel az egészségért!

2018.02.24. 11:30

Mézes-mázos fehérvári napokat tartanak két napon keresztül

Két napon át a mézé a főszerep Székesfehérváron.

Szanyi-Nagy Judit

Középen Balla Nóra mézkirálynő

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Az I. Fejér Megyei Mézfesztivált pénteken, míg a XXX. Országos Méhésztalálkozó és Vásárt szombaton rendezik meg a városban. Utóbbi helyszíne a Videoton Oktatási Központ, míg pénteken a belváros telt meg élettel. Mézlovagrendek mutatkoztak be, volt lovagavatás és vásár, a bazilikában pedig Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét.

Amerre péntek délután a szem ellátott, mézes dolgok lepték el a belvárost: csupros, kóstolható és vásárolható mézek, lovagrendek, udvarhölgyek és a királynő.

Középen Balla Nóra mézkirálynő
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Az Országos Méhésztalálkozót és Vásárt idén harmincadik, míg a Fejér Megyei Mézfesztivált első alkalommal rendezték meg a Videoton Oktatási Központban és Székesfehérvár belvárosában. A magát nemzetközivé kinövő találkozóra szombaton lehet kilátogatni.

Mézfesztivál a belvárosban

Azonban a helyi mézfesztivál csak a pénteken napon zajlott. Itt a sürgő-forgó tömeg nemcsak megvásárolhatta, de meg is kóstolhatta a mézet, sőt egy, a méhek gyógyító anyagát felhasználó apiterápiás ház bemutatását is figyelemmel követhették az érdeklődők. Kora délután a mézlovagrendeké volt a főszerep: a koronázóvárosba magyar, erdélyi és vajdasági képviselők is ellátogattak.

Kora délután a mézlovagrendeké volt a főszerep Fotós: Koppán Viktor Dávid

A lovagrendek legfontosabb feladata a kiváló minőségű magyar méz hírnevének öregbítése, az egészségmegőrzésre gyakorolt hatásának propagálása, természetünk és környezetünk védelme, valamint a hazai mézfogyasztás növelése

‒ emelte ki köszöntőjében Reichardt Zoltán, a 2016-ban alakult székesfehérvári Szent István Mézlovagrend nagymestere.

Fotós: Nagy Annabella

Magyarország méznagyhatalom

Cser-Palkovics András polgármester beszédében kiemelte: örül a belvárosi kezdeményezésnek és annak, hogy a méhészek a hagyományok tiszteletének, a magyar kultúrának és az egészség megőrzésének a nagykövetei is. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke méznagyhatalomnak nevezte Magyarországot, hozzátéve: ennek ellenére a magyarok mégis keveset fogyasztanak a jótékony nedűből.

 

A fehérvári születésű Balla Nóra mézkirálynő is a méz jótékony hatásairól beszélt, majd felavatta az újdonsült mézlovagokat: Balla Sándornét, ifjabb Jenei Ferencet és Lódi Józsefnét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában