Sváb hagyomány

2018.02.07. 09:30

Fülesfánk évente egyszer sül csak Vértesbogláron

A Német Nemzetiségi Önkormányzat évek óta sokat tesz azért, hogy megőrizze a régi sváb hagyományokat.

Borsányi Bea

A fülesfánkot speciális eszközön, bő forró olajban sütik ki

Fotó: a szerző

- A tollfosztó bál tulajdonképpen nem egy táncos mulatság – árulta el Bauer Jánosné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Annak idején, amikor az asszonyok nekiálltak a libák tollfosztásának, egymáshoz mentek segíteni. A munka 3-4 napig is eltartott és amikor befejezték, a segítő asszonyokat megvendégelte a házigazda. A trakta tejeskávéból, kuglófból és más süteményekből állt.

Az idei rendezvényen a tollfosztás és a tollasbál mellett egyéb tipikus sváb édességek is készültek a vértesboglári művelődési házban. Amíg a kolbászleves a tűzhelyen hatalmas fazékban rotyogott, a helyi asszonyok fülesfánkot sütöttek: háromféle recept alapján készültek az apró sütik, hogy a mai fiatalok is megismerjék ezt a hagyományos sváb édességet. Hogy miért is készül ma már a sváb konyhákban ritkán ez az édesség, arra is fény derült szombati délelőtt, ahol Szele Kálmánné a legbonyolultabb változatot, a hájas tésztából gyúrtat sütötte.

- A tészta elkészítése több óráig is eltart, hiszen már előző este össze kell állítani a hájas-lisztes keveréket, amivel másnap dolgozhatunk tovább. Ráadásul négyszer kell hajtogatni és minden hajtogatás után fél órát pihentetni a tésztát. Ez az oka annak, hogy én is évente csak egyszer, farsang idején sütök otthon – nevetett Szeléné Erzsike.

Majorné Burghardt Angélától, aki nagymamájától tanulta a fülesfánk fortélyait, azt is megtudtuk, érdemes a tésztába rumot is keverni, ugyanis az megakadályozza, hogy a bő, forró zsírban sütött tészta felszívja a zsiradékot és a sütemény nehéz, zsíros legyen a végén. A sütés kifejezetten a fülesfánk készítéséhez kovácsolt fém csövön történik, aminek hajlított nyele van, hogy a lábos szélére lehessen támasztani. A tésztát pedig, hogy ne essen le a csőről amíg meg nem sül, spárgával tekerik körbe. Ilyen eszközt boltban nem lehet kapni, az asszonyok családi örökségeiket hozták magukkal otthonról. Ezeket még kovács készítette. A kész fánkokat fahéjas cukorba forgatják, majd felvert tejszínhabbal töltik meg. Baranya megyében sütnek még ilyet, ott fahéjas fánk néven ismerik.

A fülesfánkot speciális eszközön, bő forró olajban sütik ki
Fotós: a szerző

- Ebből a fánkból soha nem marad egy darab sem. Ha kétszázat sütök, akkor annyi fogy el – mondta Bauer Nusi néni nevetve, aztán nagyot kavart a rotyogó kolbászlevesen. A tollfosztó rendezvényen ötszáz fánkot sütöttek szombaton, amit a gyerekek töltöttek meg tejszínnel. Nem maradt a nap végére egy darab sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában