Előre vagy hátra?

2018.03.23. 12:08

Hétvégén jön az óraátállítás!

Mint minden félévben, így most tavasszal is eljött az olvasóink véleményét is megosztó óraátállítás. Kezdődik a nyári időszámítás!

Nagy Annabella

Örülünk neki vagy sem, megint itt van újra az óraátállítás, ráadásul most a rosszabbik változata. Ugyanis tavasszal állítjuk át a nyári időszámításra az óráinkat, ami azt jelenti, hogy szombaton estétől vasárnapra virradóan egy órával kevesebbet aludhatunk. Na de nézzük, hogy pontosan ez mit is jelent!

Március 25-én, tehát vasárnap hajnalban előre állítjuk óráinkat: kettő óráról három órára. Így egy órát elveszítünk a napból, és kevesebbet aludhatunk (persze csak az óra szerint). Az átállás nem mindenkinek megy simán, a gyerekeket is megviseli ez a kis időeltolódás. A biológiai óránkat nem lehet olyan egyszerűen átállítani, mint a falon lógó időmérőt.

A közlekedésben is okoz némi bonyodalmat, főként az éjszakai és nemzetközi járatok esetén. Mielőtt elindulunk tájékozódjunk a menetrendről. A MÁV közleményt adott ki a változásokkal kapcsolatban, melyben olvasható, hogy az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el. Illetve az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

Mi az előnye?

Az óraátállítás legfőbb célja a költséghatékonyság. Az óráink átállításával növeljük a természetes napfényben töltött órák számát, így sokat spórolhatnak a városok a közvilágításon. A nyári időszámítással (azaz amire most állunk át) hosszabbnak tűnő napokat nyerünk, mert későbbi órákig fent marad a nap.

Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet – írja a további előnyöket a Wikipédia.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette, majd 2001-ben irányelvben rögzítette.

Mit gondolunk erről Fejér megyében?

A napokban elindítottunk egy szavazást a közösségi oldalunkon, melyben arra voltunk kíváncsiak vajon a Fejér megyében lakók pozitívan, vagy negatívan gondolkodnak az óraátállításról. A szavazásban két, a nyári időszámítással járó dologra: a kevesebb alvás miatt ellenzők és a későbbi sötétedést pártolók véleményét ütköztettük. A szavazatokból kiderült nagyon megosztó téma a Fejér megyeiek körében, szinte fej-fej mellett haladt végig a szavazás állása. Ezt a végeredmény is tükrözi:

Neked mi a véleményed az óraátállításról? Oszd meg velünk kommentben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában