A probléma nem baj, csak megoldandó feladat

2018.03.06. 11:00

Előadást tartott a tehetségről Gyarmathy Éva

A tehetséggondozásról tartottak hétfőn konferenciát, ahol kiderült: nem mindig egyszerű a tehetségesekkel sem.

B. Kiss László

Fotó: Nagy Norbert

Bár meglepően hangozhat, de a teljesítménykényszer a tehetségnek sem jó. Hagyni kell beérni a tehetséget, ha – úgymond – hamar learatjuk, a későbbi teljesítményét veszélyeztetjük – mondja Gyarmathy Éva, a MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének professzora. A pszichológus a Fejér Megyei Pedagógiai Szolgálat Székesfehérvári Tagintézménye által szervezett hétfői konferencia egyik előadója volt. A tanácskozás a „Tehetséggondozás sokszínű világa” címet viselte.

A professzor asszony szerint a probléma az nem baj, hanem csupán egy megoldandó feladat. A többség ragaszkodik a megszokotthoz. A tehetség viszont állandóan tenni akar, s rámutat olyanra is, amit a jó értelemben vett középszer nem szeretne látni. A tehetségbarát társadalom olyan, ahol létrejön a közös nevező a tehetség és a többség között: a tehetség is alkalmazkodik valamelyest, s hozzá is alkalmazkodnak – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Gyarmathy Éva.

Gyarmathy Éva professzor a konferencián Fotós: Nagy Norbert

A Pedagógiai Szakszolgálat azon gyerekekkel foglalkozik, akik eltérnek az átlagtól. Tanulási, beilleszkedési, magatartási zavarokkal küzdenek, vagy kiemelkedően tehetségesek. A konferenciát szervező tagintézmény tavaly összesen 4500 gyerekkel foglalkozott, közülük 16 volt a kiemelkedően tehetséges – mondta el lapunknak Laczkó Ildikó, a tagintézmény vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában