zenekar, torna és felvonulás

2018.05.18. 07:00

Jó katonának lenni Fehérváron – 170 éve védik a hazát

Az önálló magyar honvédelem 170. évfordulójának ünnepe volt csütörtökön. Székesfehérvár szívből köszöntötte a helyőrségében szolgáló mintegy 1600 katonát és családjukat. „Feltettem magamban, hazámat szolgálom” – énekelt a mindenkori magyar katonák nevében a Kákics zenekar.

Majer Tamás, Tringli Alexa (élő)

A „Jövő katonái”, az Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei erőteljes testnevelés bemutatót tartottak

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Múltidéző, varázslatos előadással rukkolt elő a zenekar és közreműködőik a Vörösmarty Színházban. A népdalokra épülő, néptánc koreográfiával felemelt előadásban az Alba Regia Táncegyüttes tagjai táncoltak. Felcsendült a Kuruc díszinduló is, amelyet tavaly komponált Ruff Tamás karmester, s amelyet az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) indulójának is tekinthetünk. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar játszotta el ezt a tételt. Az előadást Matuz János rendezte. Az 1848-as események megidézését első világháborús dalok követték. Majd videón, felvételről Smohay Ferenc, doni veterán visszaemlékezése következett. Jelenleg sok fehérvári katona teljesít missziós szolgálatot Szarajevóban. Kisfilm mutatta be táborukat.

Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, nemcsak a katonák, de a mögöttük álló családoknak is kijár a tisztelet.

A „Jövő katonái”, az Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjei erőteljes testnevelés bemutatót tartottak
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Jó katonának lenni Székesfehérváron – fogalmazott Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke.

A gálaesten adta át a Gyuricza-gyűrűt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör. Az országos szövetség Bernát István Jánosnét, a szervezet táborfalvi elnökét és Husonyicza Gábort, kazincbarcikai elnököt tüntette ki.

Idén Jobbágy Antal nyugalmazott ezredesnek adományozta a város a Sipos Gyula-díjat. Jobbágy Antal posztumusz részesült az elismerésben. 1962-ben került Fehérvárra. Januárban hunyt el.

 

Az eseményen a feol.hu is élőben közvetített, melyet most Önök is bármikor visszanézhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában