a Tihanyi-félszigetet ábrázolja

2018.05.04. 16:00

Országos naptárban szerepel a kálozi fotós képe

Bár legjobb fotóiból rendszeresen naptárat készít, ez az első alkalom, hogy ilyen formában szélesebb közönséghez is eljuthat a kálozi Szeless Péter egyik alkotása.

Szanyi-Nagy Judit

Szeless Péter nyertes fotója, amely a 2019-es Magyarország naptárba került. Ez a Tihanyi-félszigeten található Külső-tavat ábrázolja. Fotó: Szeless Péter

A jelenleg Székesfehérvár és Káloz között ingázó Szeless Péter tanít – zenél, figyeli az időjárást, sportol, és megannyi más dolgot is csinál –, valamint évek óta lelkesen fotózik. Témái között ugyanúgy szerepel a portrékészítés, kreatív képalkotás (itt sok esetben erre fogékony lányokat örökít meg), mint a természetfotózás. Ezúttal ez utóbbi témakörben aratott sikert.

A tehetséges kálozi fotós
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Egy hirtelen gondolattól vezérelve kezdtem el kutakodni az interneten a pályázati lehetőségek között, akkor akadt meg a szemem a naptárfotós felhíváson. Nem sűrűn szoktam pályázni, talán ez volt a harmadik alkalom, hogy erre adtam a fejemet – meséli a fotós, hogyan került képbe a versenyen.

A fényképeket többféle témában – Európa, Magyarország, Budapest és Színpompás természet – lehetett nevezni, s mint Péter mondja, szerencsére természetfotóinak egy része több kategóriában is megállta a helyét. A naptárba kiválasztott képeket szakmai zsűri értékelte. – A nevezett fotóim közül a tihanyi Külső-tavat ábrázoló lett nyertes, s egyben a Magyarország témájú naptár egyik kiválasztott képe. Ez Sajkodon, a félsziget nyugati részén készült, ahonnan jó a rálátás a Külső-tóra és a levendulásra egyaránt. A fotót két-három éve készítettem – részletezte Péter, aki bár több fotót is benevezett a versenyre, érezte, hogy ez a kép lesz a zsűrinek is tetsző.

Szeless Péter nyertes fotója, amely a 2019-es Magyarország naptárba került. Ez a Tihanyi-félszigeten található Külső-tavat ábrázolja.
Fotó: Szeless Péter

Természetesen a legjobbak közé választott alkotók egy-egy tiszteletpéldányt is kapnak az adott kalendáriumból – amely egy 2019-re szóló naptár, várhatóan nagyobb, több ezres példányszámban nyomtatva. A helyi alkotónak nem újdonság, hogy fotói naptárban jelennek meg, hiszen saját magának, vagy ajándékba a családnak, barátoknak már az előző években is készített ilyesfajta összeállítást. Persze a mennyiséget tekintve nagy a különbség az „otthoni” és a mostani, pályázattal életre kelt naptárak között. Mindenesetre a sikeren felbátorodva – ahogyan Péter fogalmaz – könnyen előfordulhat, hogy ezentúl sűrűbben pályázik majd a különféle fotós témakörökben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában