A bor az élet igenlése, az egészség forrása

2018.06.18. 17:30

Különleges hangulatú boros találkozó helyszíne volt Csókakő

Húsznál is több boros társaság delegálta jeles képviselőit Csókakőre, a szombaton megrendezett tizennyolcadik Kárpát-medencei Borrendek, Borbarátok és Borkirálynők Találkozójára.

Majer Tamás

Fűrész György, Csókakő polgármestere (jobbról a második) is együtt vonult a menettel

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Díszbe öltözött borkirálynők és lovagok gyűltek össze a Szent Donát Borrend ünnepére. Őfelsége, a bor előtt hódoltak. Utóbbi szavakat abból az esküszövegből kölcsönöztük, amelyet a borrend két újdonsült borlovagja, Végh Rudolfné Éva és Klima Olga, illetve borhölgye, Kesziné Huszár Mónika mondott el. Bognár Gábor nagymester Pro Vino Érdemérmet vehetett át.

 

Az összmagyar borrendi találkozón jelen voltak a móri borvidék képviselői, balatoni egyesületek, fehérváriak, enyingiek, adonyiak is, de többek között jöttek a Muravidékről, Székelyföldről és a Felvidékről is.

Borkirálynők színe előtt zajlottak a találkozó ünnepi eseményei, az avatások és a felvonulás
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Sőt, német borosok is tiszteletüket tették. A megnyitó beszédek és előadás után az előzetes forgatókönyvből hiányzó jelenet következett. Történt, hogy a házigazda csókakői borrend nagymesterétől, Bognár Gábortól hirtelen elragadták a szót és a mikrofont, annak örvén, hogy átadhassák számára a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől a Pro Vino Érdemérem kitüntetést!

A szívmelengető meglepetés-közjáték után következett Végh Rudolfné Éva, Klima Olga és Kesziné Huszár Mónika „rendbontó” avatása. Bognár Gábor e jelzővel utalt az esemény derűs mivoltára. A hölgyeket ugyanis életrajzukból vett, rímbe szedett kedves szavakkal köszöntötték.

Fűrész György, Csókakő polgármestere (jobbról a második) is együtt vonult a menettel
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A borrendi tagok esküszövege prímán illusztrálja a borrendek filozófiáját. Eszerint mindőjük a bor világhírének további növelésére szegődött. Tudván tudják, hogy a bor az élet igenlése, az egészség egyik forrása, a legősibb és legnemesebb ital.

A jókedvű protokoll után a művelődési házból az utcára vonult a társaság. A hagyományos díszruhás felvonulás miatt buzdultak neki. A Nagy-Magyarország tér tárt karokkal fogadta a Kárpát-medencei Borrendek, Borbarátok és Borkirálynők Találkozójának résztvevőit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában