negyedszerre találkoztak

2018.08.27. 14:00

Kurta Judit: ezernél is több erdélyi család él a Velencei-tó környékén

Eredetileg 240 főre terítettek, de később még 10 további terítékre volt szükség a Velencei-tó körül élő, Erdélyből elszármazottak és erdélyi kötődésűek negyedik találkozóján szombaton.

Sági Zoltán

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Délután öt óra előtt már szép számban gyűltek az emberek a templomkertben levő hagyományőrző központban, ahová svéd és francia rendszámú autókkal is érkeztek. Sokan kedves ismerősként üdvözölték egymást, mások kíváncsian tekingettek körbe. A rendezvényt hagyományosan a nemzeti színű szalag felkötése a kopjafára nyitotta meg, idén is Tóth István gárdonyi polgármester és Kurta Judit főszervező köszöntötte az egybegyűlteket – az Iglice Népdalkör dalainak kíséretében.

Kurta Judit fő szervező ezúttal is végigkérdezte, ki honnan érkezett

Kurta Judit, a találkozók egyik ötletgazdája, „motorja” és háziasszonya Sepsiszentgyörgyről jött 1987-ben és 7 éve Agárd az otthona. Mint korábban elmondta: biztos benne, hogy legalább ezer erdélyi származású, kötődésű család él a Velencei-tó körül. Szeretné őket összehozni, hogy ismerkedjenek, megmutassák magukat egymásnak. Négy éve azzal a mottóval szervezi a találkozókat, hogy „egy a múltunk, egy a jelenünk, egy a jövőnk”.

Kurta Judit becslése szerint ezernél is több erdélyi család él a Velencei-tó környékén Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitót követően a színpadon a pákozdi Kacagány citerazenekar játszott, majd pedig a biatorbágyi Székely Kör gyerekei Bodó-Bán Enikő vezetésével adtak elő székely táncokat. A produkciók sorát Mészáros János Elek, Simándy József-díjas operaénekes és agrármérnök zárta, aki a Csillag születik negyedik szériájának győzteseként vált országosan ismertté, civilben egyébként a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatalának mezőgazdász főtanácsosa. A szokatlan karrierúttal rendelkező tenor kiváló hangadottságai azonban mindenképpen megkoronázták a találkozó műsorszámainak sorát.

A két előadó közötti szünetben a színpadról Kurta Judit, immár hagyományosan, végigkérdezte a hallgatóságot: ki honnan érkezett, ki visszajáró, ki vesz részt először a találkozón. Nem volt mese: a szólított településről érkezőknek föl kellett állniuk – amely praktikus módszernek köszönhetően még a közelből érkezők között is voltak, akik ekkor ismerkedtek meg egymással. Természetesen a találkozóra érkezettek érzelmeire leginkább a származási, erdélyi területek lajstroma hatott.

A háttérben a hófehér abroszokon sorakozó 260 terítéknél végül helyet foglalók számára a 2018-as találkozót ismét csak a jó öreg töltött káposzta, kürtőskalács és meggyes-mákos rétes trió tette hosszú időre emlékezetessé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában