Bajnokok a megyéből

2018.09.17. 17:30

BBQ-világbajnokságra készül a Fejér megyei KGB-BBQ

A fehérvári és velencei kötődésű magyar barbecue-bajnokcsapat tagjai egyre többet gondolnak amerikai útjukra: másfél hónap múlva rendezik meg az USA-ban a BBQ-világbajnokságot. Szeretnének jól szerepelni a rangos nemzetközi gasztroversenyen, ahol az országot és városunkat is képviselik majd.

Tóth Sándor

A felkészülés során újabb Grand Champion címet és több trófeát is begyűjtött a KGB – a felvétel az ausztriai Welsben készült

Fotó: Facebook/KGB

A KGB/Katka-Gergő BBQ teamje a Jack Daniel’s World Championship Barbecue Invitationalre készülve megragadott minden lehetőséget, hogy formába hozza magát. Versenyeken vettek részt Ausztriában, az Egyesült Királyságban és Szlovéniában – ahol jól szerepeltek, s több díjat is nyertek. A nyáron nemcsak a saját éttermükben és gasztrobárjukban „sütkéreztek” rendszeresen és tartottak BBQ-vacsoraesteket, hanem „vendégszerepeltek” többek között a badacsonytomaji Pláne Badacsony borteraszon, a gyenesdiási BBQ&Grill Minifeszten és a Tállya BBQ Minin.

Szakmai elmélet, igazi nagyágyúkkal

A gyakorlati tapasztalatok és a versenyrutin megszerzése mellett a szakmai elmélet sem maradt ki. A KGB csapatkapitánya, Turanitz Gergely a múlt héten Hollandiában járt, ahol a BBQ két legnagyobb ikonikus figurájával, Tuffy Stone-nal és Moe Casonnal találkozott.

„Egy tanfolyamon voltam Hágában, ahol Tuffy tartott előadást. Hihetetlenül jó volt. Azt nem tudtam, hogy Big Moe is ott lesz. Moe egyébként a kedvencem, nagyon laza figura. Tuffy pedig egy maximalista, nagyon precíz, mindenre fi gyelő BBQ-s. Nem véletlenül az egyetlen, aki háromszor nyerte meg a BBQ-világbajnokságot, kétszer az Amarican Royalt és sorolhatnám még a többi nagy versenyt. Ő a legnagyobb név és versenyző – 175 versenyen vett részt, 41-szeres Grand Champion, s az előbb említett világbajnoki címekkel rendelkezik –, utoljára 2016-ban nyerte meg a Jacket” – idézte fel frissen szerzett élményeit a remélhetően hasznos találkozásról Gergő.

A felkészülés során újabb Grand Champion címet és több trófeát is begyűjtött a KGB – a felvétel az ausztriai Welsben készült
Fotó: Facebook/KGB

George „Tuffy” Stone-ról még annyit, hogy nem véletlenül becézik Professzornak, mivel a volt tengerészgyalogos 1987-ben, több mint 30 éve kezdte kulináris karrierjét, jelenlegi étterme Virginiában van. Cool Smoke nevű csapatával a TLC tévéhálózat népszerű, több évadot megért BBQ Pitmasters sütős reality sorozatának résztvevője, majd versenybírója. Tuffy nemcsak háromszor lett Jack Daniel’s BBQ-világbajnok (2013, 2015, 2016), de tudását az idén megjelent szakácskönyvében (The Art of Great Barbecue) és saját iskolájában is megosztja másokkal.

A KGB BBQ az első magyar gasztroformáció, amelyik részt vehet a vb-n

A KGB BBQ mint magyar barbecue-bajnok a hivatalos versenykiírás szerint is biztos résztvevője az USA-ban megrendezendő meghívásos nemzetközi versenynek, amelyre október 26–27-én kerül sor. A verseny hivatalos megnevezése Jack Daniel’s Meghívásos Barbecue Világbajnokság (Jack Daniel’s World Championship Barbecue Invitational). A BBQ-vb-t a világ egyik legismertebb italmárkájáról nevezték el, ezért nem véletlen, hogy a Tennessee állambeli Lynchburg lesz a verseny helyszíne, ahol a híres whisky érlelője és lepárlója található.

Gergő nemrég Moe Casonnal is találkozott
Fotó: TG

A KGB BBQ az első magyar gasztroformáció, amely részt vehet a BBQ-világbajnokságon. A négyfős csapat tagjai: Turanitz Gergő, Turanitz Katalin, Loncsár András és Lencsés Zoltán. A világbajnokságon 25 országból 120 csapat versenyez majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában