Őszi Majdnem Tábor

2018.10.29. 15:08

A múltba juttató szerkezet neve nem más: múzeum

Sci-fis narratívától sem mentes foglalkozássorozatot indított hétfőn a Szent István Király Múzeum. A három napos, múltba szóló utazás az őszi szünetet turbózza fel!

Majer Tamás

Hétfőn délelőtt a múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi gyűjtemény kellős középén értük utol az Őszi Majdnem Tábor résztvevőit, tucatnyi iskolás gyerkőcöt és a foglalkozásvezető múzeumpedagógusokat. Éppen egy konferenciára készültek, játékból. Az egyik csipet csapat – nem tévedés – 9634-ből hajtott vissza időgépével. Tudós tagjaik nagy érdeklődést tanúsítottak a Fejér megyei népi kultúra 18. század végétől a 20. század közepéig terjedő időszaka iránt. Jövőből jött rácsodálkozással vizsgálták meg eme különleges korszak paraszti és kézműves kultúráját. Egy másik egylet a közeli háromezres évekből vetődött ide, ők a juhászmesterséget vizsgálták. Megtudták, a kutya és a bot a juhász két legfontosabb barátja, az viszont még további kutatást igényel, hogy a kettő közül melyik állat, melyik tárgy.

Látjátok feleim szemetekkel... íme a juhász!
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A napközis rendben táborozó gyerekek a néprajzi gyűjtemény után a Vadászok és vadászatok Fejér megyében című tárlatot elemezték ki, úgyhogy a barokk és a neobarokk időszakából is kikupálódtak.

Rosta Helga foglalkozásvezető egy kicsit a jövőbe is lát. Ezt onnan tudjuk, hogy már hétfőn biztos volt benne: a táborozók kedden az Új Magyar Képtárba húzódnak be. A kortárs képzőművészeti kiállítás képein látható figurák számára a gyerekek saját maguk írnak majd dialógusokat és eljátszandó történeteket.

 

A társaság a három nap során egy városnéző túrára is nekilódul. Az 1930-as évekbe visszarepítő sétájukon egy cselédlány egy napjának meséje lesz az itiner, ami úgy viszi végig a város egyes épületein a gyerekeket, hogy megmutatja, 80-90 évvel ezelőtt milyen boltok, üzletek működtek a ma is álló falak között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában