kihívások és lehetőségek

2018.11.17. 09:00

A Modern Gyárak Éjszakája másodszor nyílt meg

Idén másodszor nyíltak meg az Ipar 4.0 programjához csatlakozott okos gyárak és mintaüzemek kapui az érdeklődők előtt.

V. Varga József, Sági Zoltán

A többi között a technológiákkal is megismerkedhettek a látogatók a Macher Zrt.-nél

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A péntek délutáni alkalom minden jel szerint a tavalyi nyitó 2000 fős látogatószámnál lényegesen többeket vonzott országszerte. A megyéből három ipari szereplő, a Simon Műanyagfeldolgozó, a Macher Zrt. és a Videoton Autóelektronika Kft. nyitotta meg kapuit pénteken 16 és 22 óra között, hogy az előzetes regisztrációk során turnusokba osztott érdeklődőknek bemutassák a gyártóhelyeiken folyó, magasan automatizált tevékenységet. A Modern Gyárak Éjszakájának a szervezők által megfogalmazott célja, hogy a kezdeményezés átírja az iparról alkotott hagyományos elképzeléseket, fejlődési iránymutatást adjon a kkv-k döntéshozói számára, és jövőképet nyújtson a munkakeresőknek, valamint a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. A rendezvény egyben találkozási lehetőség a gyárak és a leendő munkavállalók között.

A múlt évhez hasonlóan a Simon Műanyagfeldolgozó ismét bekapcsolódott pénteken este a Modern gyárak éjszakája országos programjába. Mintegy négytucatnyian vizitáltak a cégnél.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak elnevezésű kiemelt projekt a Modern gyárak éjszakája eseménnyel arra irányítja rá a figyelmet, hogy az ipar fejlődése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is teremt az élet számos területén – köszöntötte a Kőszárhegyre látogató érdeklődőket Boros Judit, a projekt munkatársa. Olyan gyárak mutatkoznak be, amelyek jó példával, kedvező kilátásokkal szolgálhatnak a hazai termelő kis- és középvállalkozások, az iparban dolgozók és a pályaválasztás előtt állók számára úgy, mint üzleti partner vagy leendő munkáltató.

A szakmabeliekből és „civilekből” álló csoportok négy turnusban vettek részt a vállalatot bemutató filmvetítésen és cégprezentáción, majd ezt követte az üzemlátogatás: gyártócsarnokon innen és fröccsöntő gépeken túl, a szerszámüzem és a magasraktár számos érdekességén át. Simon Péter cégvezető elmondta: a Simon Műanyagfeldolgozót 1985-ben alapította édesapja, Simon István. A családi tulajdonú magyar vállalat csaknem teljes egészében autóipari beszállító, gyártósoraikat havonta 30 millió különféle alkatrész hagyja el. Létszámuk csaknem 400 fő, modern fröccsöntő gépeik 25-től 550 tonna záróerő-tartománnyal bírnak. A cég teljes körű szolgáltatást nyújt a tervezéstől a szerszámkészítésen át a sorozatgyártásig.

Az enyingi Csajági Laura párja, Marton Dávid a Simon cégnél dolgozik, miként a fiatalember édesanyja és édesapja is, Laura most „sógorával”, Bálinttal jött „gyártűznézőbe”. A kíváncsiság hozta őket.

A többi között a technológiákkal is megismerkedhettek a látogatók a Macher Zrt.-nél
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Natáliával magyarul beszélgettünk, két orosz társának, Anasztáziának és Inese-nek úgy tolmácsolt. Egy budapesti multicégtől jöttek civil látogatásra Fejérbe.

A Videoton Autóelektronika Kft. az előzetes regisztráció során jelentkezetteknek óránként indította a látogatói turnusokat, amelyek félórás bemutatkozó prezentációval kezdődtek a Videoton Oktatóközpontjában, majd a Videoton Autóelektronika Kft. 5-ös gyárában tényleges gyártóhelyi látogatással folytatódtak. A nagy múltú, több mint 1300 dolgozót foglalkoztató gyár évente 50 millió terméket bocsát ki. A székesfehérvári telephelyen elsősorban nyomtatott áramkörök és modulok összeszerelési folyamataival foglalkoznak. A gyártás fő technológiája a felületszerelt alkatrészek automatizált beültetése, melynek során naponta 10 millió alkatrészt ültetnek be magas szintű minőségbiztosítás mellett. A Modern Gyárak Éjszakája program keretében az érdeklődők megismerhették a vállalkozás történetét, eredményeit és testközelből, működés közben a használt technológiákat.

A Macher Zrt. Ipar 4.0-s mintagyára 27 éve, 3 fős családi vállalkozásként indult Székesfehérváron. Ma a Macher Zrt. közel 100 főt foglalkoztat gyártócsarnokában, s a tavalyi év során 3,3 millió eurós árbevételt ért el. A cég fő profilja a konfekcionált kábelek és az elektromechanikai rendszerek fejlesztése, gyártása. Termékeik felhasználási területe az orvosdiagnosztika, az ipari elektronika, a védelmi ipar és a speciális gépjárművek. Ipar 4.0 Mintagyárként a Macher Zrt.-nél a négy csoportba szervezett látogatók pénteken este megismerhették a kábelek, illetve kábelkötegek gyártásának teljes folyamatát és az alkalmazott főbb technológiákat. Ismerkedhettek továbbá egyrészt a speciális megmunkálási technológiákkal is, másrészt az azokat kiszolgáló gépekkel: a vállalat saját mérő- és teszt eszközeivel, 3D nyomtatójával, CNC megmunkálójával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában