Közös ügyünk, de ne legyen osztatlan

2018.11.22. 07:15

Konferenciát tartottak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

A szakemberek találkozójának idei témája az a probléma, mely szinte gúzsba köt minden földdel foglalkozót: az osztatlan közös tulajdon.

Palocsai Jenő

A szinte hagyománnyá vált konferencián két napon át hallgatnak a szakemberek előadásokat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez az igazi, ám kevésbé becsült hungarikum a szocializmus hagyatéka és az újrarendeződés óta folyamatosan és egyre súlyosabban nehezedik ránk. Nemcsak a mezőgazdaságot érinti ez a probléma, hiszen más, stratégiailag legalább olyan fontos területek számára is visszahúzó erő, mint a bányászat. Először az egyetem részéről Réger Mihály rektor, majd Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: a föld egy nép szorgalmát mutatja meg.

A szinte hagyománnyá vált konferencián két napon át hallgatnak a szakemberek előadásokat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hivatalos megnyitóra Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét kérte fe az iskola vezetése. A politikus egyben a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos szövetségének elnöke is, így a problémát leginkább mezőgazdasági oldalról közelítette meg. Mint elmondta, az országgyűlés tavasszal fogja majd érdemben tárgyalni az ügyet. Nem tűr halasztást, mert majdnem 2,5 millió hektárt és ugyanennyi embert érint a probléma, úgy, hogy tízezred hektár a legkisebb, és 400 a legnagyobb osztatlan közös terület.

A megnyitóbeszédek után két napig tart majd a plenáris előadás, oktatás és műhelymunka az egyetemi épületben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában