megismerhető e a történelem az irodalomból?

2018.12.04. 07:25

Jankovich Ferencre emlékeztek a Széna téren

Hétfőn 17 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) Széna téri tagkönyvtáránál koszorúzással és irodalmi esttel emlékeztek Jankovich Ferenc születésének 111. évfordulójára.

Sági Zoltán

Fölhelyezték az emlékezés koszorúit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az est a hagyományokhoz híven a tagkönyvtár falában elhelyezett dombormű megkoszorúzásával vette kezdetét. A család nevében Domján Lászlóné Jankovich Anna kerek virágfonata került először az emlékmű magasába. Ezt követően a Vörösmarty Társaság nevében Bakonyi István elnökségi tag lépett a relief alá a nemzeti trikolórral fölszalagozott örökzöld koronátusszal. Végül a VMK nevében Buriánné Tarró Edit könyvtárigazgató helyezte el a megemlékezés virágait az emlékfalon.

Fölhelyezték az emlékezés koszorúit
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A program a tagkönyvtár épületében folytatódott, ahol a 111 éve született író-költőre emlékezve Kóbor István nyugalmazott történelemtanár tar­tott előadást Világverő Mátyás király címmel. A történelmi prezentáció aktualitását a Jankovich-évfordulón túl az emlékév, tartalmát azonban Jankovich Ferenc azonos című regénye adta, amellyel kapcsolatban az előadó azt vizsgálta: megismerhető-e a történelem vagy valamely történelmi esemény, személy a történelmi regényekből vagy más irodalmi alkotásokból? Kóbor tanár úr válaszának igenlő íve a történettudomány Romsics Ignác-féle kritikájából szökkent a magasba, mondván: ha eleve nincs mód historikus megfigyelésekre, ha nem lehet kísérletezni, ha a rendelkezésre álló tények mindig hiányosak és ellentmondásosak, akkor a történetírásnak mindig is szüksége lesz a logikával átitatott képzeletre. Amellyel Jankovich Ferenc is megalkotta háromkötetes Mátyás-regényét – levéltári dokumentumok és hiteles történeti források alapján. Kóbor István kifejtette: Jankovich regényének, amelynek középpontjában a királyi udvar, a nagyurak és főpapok élete áll, alapvető erénye, hogy sokoldalúan beszél a XV. századi életviszonyokról, a szereplők mindennapi szokásairól, életmódjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában