Az élővilágával együtt lenyűgöző környezet

2019.01.27. 07:15

„A Déghi park […] tava hasonlíthatatlan” – már 1824-ben is megírták

A Dél-Fejérben fekvő községet leginkább a faluban eldugott Festetics-kastélyról és az annak közelében található Hollandi-házról ismerik. Taváról kevesebb szó esik, pedig ott is javában zajlik az élet!

Szanyi-Nagy Judit

Munkálatok 2013-ban: már áll az új híd, egyelőre fehér festés nélkül

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az utóbbi években murva váltotta fel a tó melletti sáros talaj jelentős részét, amelyen azóta már megannyi láb lépkedett és kerékpár gurult. A Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója címen futó projekt keretében látványos változásokon ment keresztül a Pollack Mihályhoz köthető angolpark és az azt részben átölelő mesterséges tó, még a 2010-es évek elején. A tó közepén a Hollandi-ház húzódik meg – az 1891-ben megépített téglavörös épület korábban tájmúzeumi és számos egyéb kiállításnak adott otthont –, melyet eredetileg csak csónakkal lehetett megközelíteni. Ezen a szigeten található az az artézi forrás is, amely több mint száz éve tör a felszínre és szolgáltat friss vizet télen-nyáron. Ide később – az átkelést megkönnyítendő – hidat építettek. Az átkelőt legutóbb 2013 nyarán renoválták a szakemberek. A fehér szín maradt, de a híd kinézete elegánsabb, alapja pedig biztonságosabb lett.

Földi László jelenlegi elnök is nyert már meg helyi horgászversenyt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A mesterséges tavon egy másik, szintén mesterséges sziget is található. Az fákkal benőtt helyszín, oda út nem vezet. Mégis az élővilág és a horgászok egyik nagy kedvence: kacsa, gólya egyaránt megfordul ott, a közelében pedig nem ritka a kapás sem. Fontos szempont ez, hiszen a Park-tóként emlegetett tavat – melyet a Bozót-patak frissít – nem kevés horgász csodálja meg. A Park-tó Horgász Egyesület mintegy száz felnőtt és ifjúsági taggal rendelkezik, s tavaly csaknem harminc gyermeket is rendszeres vendégként tartottak számon. Az egyesületet nemcsak dégiek alkotják, sőt: egyre több a „vidéki”, Lajoskomáromból, Enyingről, Kálozról, Sárszentlőrincről, Sárhatvanból, Mezőszilasról és Igarról regisztráló tag is – tudtuk meg Csapó Gergely egyesületi titkártól.

A halállomány változatos, az elmúlt öt évben átlagban évi nyolcvan mázsa halat telepítettek a tóba. Ennek hetven százaléka ponty, amely a legkedveltebb hal is egyben. Húsz százalékban keszegfélét (általában dévért), a maradék 10 százalékban pedig nagyobb részt süllőt, kisebb részt csukát telepítenek a tóba. Utoljára novemberben bővült a halállomány, a következő időpont tavasz vége, nyár eleje lesz.

Régi híd, régi környezet, régi horgászverseny – még 2008-ból
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Tavaly óta a sporthorgászatot is egyre jobban népszerűsítjük – emelte ki a titkár –, vezetőségünk célja a sporthorgászat elterjesztése minél szélesebb körben. Ekkor ugyanis a horgász nem viszi el a „zsákmányt”, így több hal marad a tóban, amely növeli a horgászélményt – magyarázta. 2018-ban az eddigi négy helyett már öt versenyük volt, ebből három nyílt nevezéses, kettő helyi vagy meghívásos.

Munkálatok 2013-ban: már áll az új híd, egyelőre fehér festés nélkül
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A horgászegyesület elnöki posztját 2017 óta Földi László tölti be. Ő gyermekkora óta a sport szerelmese, mint mondta, a Berettyón tanult meg horgászni. Nem volt ritka, hogy általános iskolásként a napi kötelezettségek ellátása előtt horgászattal indította a napot. Aztán persze volt időszak, amikor a pecázás szünetelt, de miután 1981-ben Dégre költözött, s az édesapja lett az (1980 augusztusában alakult, 1981-ben bejegyzett) egyesület elnökhelyettese, várható volt, hogy ismét köze lesz a horgászathoz. S ahogyan az lenni szokott, a vezetőségnek – illetve a tagoknak, látogatóknak – az új kihívásokkal is meg kell majd küzdeniük, hiszen a tervek szerint (kapcsolódva a felújításokhoz) ismét nyíltan lehet majd csónakázni a Park-tó vizén. Hogy a horgászok és a csónakázók békés együttélése miként oldható meg, talán az év végére kiderül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában